Osebno dopolnilno delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Osebno dopolnilno delo
Moja mama ima priglasitev za osebno dopolnilno delo. Letos je izdala 4 račune nekemu s.p., ki je davčni zavezanec in tudi oddala obrazec na DU o doseženem prometu.Kako je s obdavčitvijo le teh prejemkov? lp,
TANJA
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Verjeto se je mama odločila za določanje davčnega odtegljaja
Če oseba, torej vaša mama, izda račun fizični osebi z dejavnostjo oziroma firmi, tmora slednja namesto vaše mame obračunati davčni odegljaj na dan plačila dohodka in to poočati na REK-2 obrazcu prek e-davkov.
Če pa izda račune fizičnim osebam odda poročilo na DURS, katera ji odmeri davčni odtegljaj. Mislim, da se še vedno poroča na tri mesece.
Verjetno ste imeli v mislih, da je s.p. zavezanec za DDV (mimogrede, davčni zavezanci smo vsi, tudi fizične osebe). To dejstvo ne vpliva na izdajanje računov. Lahko pa bi bila zavezanec za DDV vaša mama.
Poleg tega je dobro, da vodi register osnovnih sredstev, če jih mogoče ima. To pride prav za primer, če se odloči za odmero dohodnine na osnovi dejanskih stroškov.
Če oseba, torej vaša mama, izda račun fizični osebi z dejavnostjo oziroma firmi, tmora slednja namesto vaše mame obračunati davčni odegljaj na dan plačila dohodka in to poočati na REK-2 obrazcu prek e-davkov.
Če pa izda račune fizičnim osebam odda poročilo na DURS, katera ji odmeri davčni odtegljaj. Mislim, da se še vedno poroča na tri mesece.
Verjetno ste imeli v mislih, da je s.p. zavezanec za DDV (mimogrede, davčni zavezanci smo vsi, tudi fizične osebe). To dejstvo ne vpliva na izdajanje računov. Lahko pa bi bila zavezanec za DDV vaša mama.
Poleg tega je dobro, da vodi register osnovnih sredstev, če jih mogoče ima. To pride prav za primer, če se odloči za odmero dohodnine na osnovi dejanskih stroškov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
S.p. je davčni odtegljaj dolžna plačati. Vi lahko, če ugotovite, ko prejmete naslednje leto informativni izračun dohodnine podate ugovor nanj z obrazložitvijo. S.p. tako lahko pričakuje povabilo na razgovor, da napako odpravi.
S.p. vam mora v januarju poslati sporočilo o vaših dohodkih.
S.p. vam mora v januarju poslati sporočilo o vaših dohodkih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ona bi morala že račun izdati tak, da bi s.p. nakazal neto njej, davek pa na Durs.
Primer: 100,00 eur bruto
-25% 25,00 eur davek na račun Durs
ostane za
izplačilo: 75,00 eur na račun osebe,ki izdaja račun.
Naj me kdo popravi, če slučajno ni tako.
Primer: 100,00 eur bruto
-25% 25,00 eur davek na račun Durs
ostane za
izplačilo: 75,00 eur na račun osebe,ki izdaja račun.
Naj me kdo popravi, če slučajno ni tako.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Niste upoštevali normiranih odhodkov vsaj v višini 10 % .
Bruto: 100 €
Normirani odhodki v višini 10 %: 10 €
Osnova za davčni odtegljaj: 90 €
Davčni odtegljaj: 22,5 €
Neto izplačilo: 77,5 €.
Milsim, da je višina normiranih odhodkov v višini 10 % pravilna.
Bruto: 100 €
Milsim, da je višina normiranih odhodkov v višini 10 % pravilna.
Mirko
Mirko

Re: Osebno dopolnilno delo
Mene pa zanima ali so to obvezni podatki, ki se morajo napisati na račun? Je obvezno račun razdelati na tak način?
Bruto vrednost
Nrmirani stroški
Akontacija dohodnine
Neto vrednost
Zanima me še, če sem z osebnim dopolnilnim delom tudi zavezanka za DDV.
hvala za odgovor
Manuela
Bruto vrednost
Nrmirani stroški
Akontacija dohodnine
Neto vrednost
Zanima me še, če sem z osebnim dopolnilnim delom tudi zavezanka za DDV.
hvala za odgovor
Manuela
Glede na tale opisani izračun iz Osebnega dopolnilnega dela zgoraj:
Hvala v naprej in
lp
sem izdelala za primer, da naj bi bilo neto izplačilo 200,00 € takole:Bruto: 100 €
Lepo prosim za pojasnilo, ali sem zgornji primer pravilno razumela in na kateri davčni račun, ali račune, se v mojem primeru odvedejo davčne dajatve v višini 45,00 € ?Bruto: 245,00 €
Normirani stroški v višini 10%: 24,50 €
Osnova za davčni odtegljaj: 220,50 €
Davčni odtegljaj (25% od 220,50 €): 45,00 €
Neto izplačilo: 200,00 €
Hvala v naprej in
lp

25% od 220,50 = 45 € ?????
Za neto 200 €, pride bruto 258,06 € (neto pomnožite z 1,29032).
Na e-davkih izpolnite obrazec REK-2, vrsta dohodka je 1507, vnesite neto in bruto in obrazec vam bo sam izračunal dohodnino in zapisal račun, kam se nakaže.
Za neto 200 €, pride bruto 258,06 € (neto pomnožite z 1,29032).
Na e-davkih izpolnite obrazec REK-2, vrsta dohodka je 1507, vnesite neto in bruto in obrazec vam bo sam izračunal dohodnino in zapisal račun, kam se nakaže.
@adut
Najlepša hvala
in zadnje davčne spremembe me silijo v nekaj, kar ne poznam . Ali lahko dobim link na obrazec REK-2 ? Če prav mislim ?
Hvala v naprej in
lp
Najlepša hvala
Se opravičujem, ampak glede tega sem prav zares čisto "zelena"Na e-davkih izpolnite obrazec REK-2, vrsta dohodka je 1507
Hvala v naprej in
lp

REK-2 je na e-davkih. Za oddajo potrebujete digitalno potrdilo oz. morate pooblastiti nekoga, da vam ga odda.
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... _razmerja/
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... _razmerja/