Statusno preoblikovanje s.p. v d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dime
Nov član
Nov član

Statusno preoblikovanje s.p. v d.o.o.

Odgovor Napisal/-a dime »

Pozdravljeni,

Zadnjih 7 dni brskam po spletu, različnih svetovalnih podjetjih in nihče mi eksaktno ne zna odgovoriti. Mogoče tema ni primerna za računovodski forum, vendar poskusiti je potrebno.

Kot s.p. delujem že 2 leti in to uspešno. v tem času sem si tudi pridobil ogromno referenc s področja svetovalnega inženiringa, projektantskih storitev, gradnje itd ... Delo so opravili zaposleni in ne sam kot fizična oseba s.p.-a.
S 1.9 začnem z zapiranjem s.p. s statusnim preoblikovanjem v d.o.o., ki bo za osnovo imela davčno nevtralni prehod in univerzalno lastništvo z subsidiarno odgovornostjo.
1. Torej vprašanje je kako je s prenosom referenc s.p.-a na d.o.o. da bi le ta lahko obdržal obstoječ ugled na trgu.
2. Obenem do 31.8.2009 (presečni dan) bom imel kot s.p. npr 200.000 EUR prihodka in npr. 5000 dobička. Od 1.9. do 31.12.2009 bom imel še npr. 100.000 EUR prihodkov in npr. 5000 dobička. Vprašanje je - ali po koncu davčnega obdobja se seštevajo prihodki in se skupaj prikažejo npr pri AJPES na JOLP ali je za d.o.o. prikazan samo prihodek d.o.o-ja?

Hvala na odgovorih, če jih kdo pozna bi mu bil izjemno hvaležen. :P
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Poskusila vam bom pomagati. Na presečni dan 31.8. naredite vse bilance in davčni obračun za DURS in AJPES, tako kot to delate konec leta. Po davčnem obračunu plačate akontacijo davka za s.p., v bistvu zaključite z s.p. S 1.9. pa začnete normalno knjižit na d.o.o., vendar davčno številko morate pridobiti že 1.9. oz. od datuma vpisa d.o.o. v sodni register, prej ne boste mogli začet poslovat kot d.o.o.. Morate pazit na račune, ker se morajo glasiti na d.o.o. če ne, jih zavračajte in prosite za popravke. Končno stanje iz bruto bilance s.p. prenesete kot začetno na d.o.o. na dan 1.9.. Nobenih referenc, ki ste jih imeli kot s.p. ne boste izgubili, saj ste poslovne partnerje in banke že obvestili o statusnem preoblikovanju, pa tudi podjetniški kapital iz s.p. se prenese kot osnovni kapital na d.o.o. Pazite pri osnovnem kapitalu, kaj in koliko boste prenesli iz s.p.. Sicer dobro bi bilo če bi zraven sodeloval res dober računovodja, ki vse to obvlada.
Konec leta pa naredite bilance in davčni obračun za d.o.o. od 1.9.-31.12.

Jaz sem delala na preoblikovanju leta 2008 upam, da se ni v letošnjem letu kaj spremenilo in, da vam nisem kaj napačnega svetovala.

Lp
dime
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a dime »

zakladničarka napisal/-a:Poskusila vam bom pomagati. Na presečni dan 31.8. naredite vse bilance in davčni obračun za DURS in AJPES, tako kot to delate konec leta. Po davčnem obračunu plačate akontacijo davka za s.p., v bistvu zaključite z s.p. S 1.9. pa začnete normalno knjižit na d.o.o., vendar davčno številko morate pridobiti že 1.9. oz. od datuma vpisa d.o.o. v sodni register, prej ne boste mogli začet poslovat kot d.o.o.. Morate pazit na račune, ker se morajo glasiti na d.o.o. če ne, jih zavračajte in prosite za popravke. Končno stanje iz bruto bilance s.p. prenesete kot začetno na d.o.o. na dan 1.9.. Nobenih referenc, ki ste jih imeli kot s.p. ne boste izgubili, saj ste poslovne partnerje in banke že obvestili o statusnem preoblikovanju, pa tudi podjetniški kapital iz s.p. se prenese kot osnovni kapital na d.o.o. Pazite pri osnovnem kapitalu, kaj in koliko boste prenesli iz s.p.. Sicer dobro bi bilo če bi zraven sodeloval res dober računovodja, ki vse to obvlada.
Konec leta pa naredite bilance in davčni obračun za d.o.o. od 1.9.-31.12.

Jaz sem delala na preoblikovanju leta 2008 upam, da se ni v letošnjem letu kaj spremenilo in, da vam nisem kaj napačnega svetovala.

Lp
Hvala zakladničarka za dobre informacije.
Imam kar dobro računovodstvo D*** iz LJ, vendar so rekli da bilance bodo do 7.9 ker moram vso papirologijo za 8/2009 še dobit, da lahko naredijo vse bilance. Nato še akt in vse skupaj notarju, nato na sodišče. Lahko da bo trajalo tudi 2 meseca, da bom vpisan v register, kar ni nič novega pri nas.
V osnovni kapital se bo kot vložek podalo samo del avta v višini 7.500 EUR, vse drugo bo šlo v presežek kapitala in ne presega 100.000 EUR.

Se opravičujem vendar me še vedno zanima - kaj bo celotni prihodek po koncu leta d.o.o.-a in prikazano na AJPES-u oziroma JOLP (ali samo 3 meseci delovanja d.o.o. ali celotno leto vključno z poslovnimi prihodki s.p.-a)?
Mogoče bedasto vprašanje - vendar ne razumem. :oops:

Hvala še enkrat
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

dime napisal/-a:[Imam kar dobro računovodstvo D*** iz LJ,
Saj veste :spomezik: - cenzura.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Magister
Novinec
Novinec
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Magister »

V JOLP (AJPES) bodo za d.o.o. razvidni samo podatki od ustanovitve, to je 1.9. dalje, za s.p. pa bodo poročani in objavljeni podatki od zaprtja.

Tudi davki se plačajo do presečnega datuma na sp, potem naprej pa na doo.

Drugače kar drži to, kar je napisala zakladničarka.

LP
M.
Odgovori