nakup gsm aparata

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

nakup gsm aparata

Odgovor Napisal/-a tincika »

Ali moram nakup gsm aparata v vrednosti 75 EUR + DDV knjižiti med drobni inventar?

Hvala za pomoč!

Lep dan še naprej
Začetnica na področju računovodstva
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Možnosti je več, odvisno je tudi od tega, kako obravnavate podobna sredstva do sedaj (račnovodksa usmeriev).

Po mojem kot strošek materiala, kot knjiženje DI na kontu skupne 32 ni ravno priemrna. aparat zagotvo traja dalj časa, kot leto dni - vsaj meni je to čudno.

Druga možnost je, da ga vodite kar med osnovnimi sredstvi, najblje kot drobni inventar na kontu 041. Amortizirate gga skladno s SRS 2006 kot ostala osnovna sredstva.

Lahko pa nabavno vrednsot odpišete takoj ob prenosu v uporabo, ali pa ga vodite skpinsko. V obeh primerih prihaja do razhajanj med davčno in poslovno bilanco. Vendar je tuprihaja do razlik med dačno in poslono bilanco in posledično morate oblikovati obveznost za odloženi avek.

V kolikor DI takoj ob prenosu v uporabo 100 % odpišete, je to tudi davčno priznan odhodek. Za poslovne namene pa obračunavate amortizacijo skladno s SRS 13. Oblikujete obveznost za odloženi davek (bolj poznano je oblikovanje terjatev za odloženih davkov v primeru, ko obračunavamo za poslovne namene višjo amortizacijo od davčno priznane).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala g. Mirko. Mislim da bom kar dala med DI in potem na koncu leta ustrezno amortizirala.

Pa še to bi vprašala, kaj pa računovodski program za vodenje še dodatnega podejtja- kako pa naj to poknjižim?? (kot računalniški programi??? na 003???

Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče bo moje razmišljanje napačno. Jaz bi obravnaval kot povečanje nabavne vrednosti dosedanjega programa. Nabavne cene programov so ob nakupu pri marsikaterem ponudniku različne glede na to, kolik podjetji boste vodili. Lahko bi se že v začetku odločili za možnost vodenja dveh ali več podjetji, vi ste se pač odločili sedaj. Mogoče bi kdo dal dokup licence obravnaval ločeno, a ker je licenca za osnovno verzijo programa že vsebovana, bi jaz to obravaval kot povečanje vrednsoti že obstoečega programa.

Še kakšno mnenje?
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 20 Avg 2009, 09:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kaj pa kar direkt na stroške programerskih storitev? saj ni tako velika vrednost. malo čez 400 eur.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Gre za pravico do uporabe, katera je predvidena za neko daljše obdobje. Ker je navadno ta pravica do uporabe že vsebovana v osnovni ceni programa, jaz smatram to kot nabavno vrednost programa.
Mirko Slika
Odgovori