Očetu vodim enostavno knjigovodstvo, s 31.7.2009 pa se je upokojil in zapira s.p., tako da moram narediti zaključni obračun. Imam nekaj vprašanj, zato prosim za pomoč pri davčnem obračun:
- splošna olajšava: ali jo upoštevam oz. v kolikšnem znesku, prav tako me zanima posebna olajšava- v kolikšnem znesku naj upoštevam ženo kot vzdrževanega člana od januarja do julija
- pa še glede predhodne akontacije – ali pod obračunano predhodno akontacijo vpišem celoten znesek kolikor bi ga bilo potrebno plačati v celem letu 2009 ali samo 7. obrokov kolikor smo plačali do julija. Ali je potrebno plačevati obroke še naprej za leto 2009?
- v obračunu (excelov obrazec) mi spet izračuna predhodno akontacijo in mesečne obroke…. Glede na to da smo zaprli sp verjetno ne bomo tega še naprej plačevali, ali to plačamo v enkratnem znesku kot davčno obveznost?
Če sem bila vsaj malo razumljiva, upam, da se bo našel nekdo, ki bi mi malo to obrazložil. Hvala!
Zapiranje s.p. - davčni obračun
Moderator: Mirko Zbačnik
Po vrsti:
- lahko upoštevate sorazmeren del splošne olajšave kot tudi sorazmeren del za vzdrževanega družinskega člana.;
- v davčnem obračunu upoštevate predhodne akontacije za obdobje januar- julij (julij zato, ker dospe mesečna akontacija na zadnji dan meseca - plača pa se v 10 dneh po poteku meseca/zadnjo akontacijo boste/ste poravnali 10.08.);
- za naprej ne plačujete več akontacij, saj pravnoformalno ne obstajate več..., obrazec si boste morali prilagoditi tako, da vam jih ne bo izračunaval...praviloma bi vam moral povzeti podatek iz izkaza poslovnega izida, kjer imate določeno obdobje od 01.01. do 31.07.2009 oziroma vpisano 7 mesecev poslovanja..ampak???
lp
- lahko upoštevate sorazmeren del splošne olajšave kot tudi sorazmeren del za vzdrževanega družinskega člana.;
- v davčnem obračunu upoštevate predhodne akontacije za obdobje januar- julij (julij zato, ker dospe mesečna akontacija na zadnji dan meseca - plača pa se v 10 dneh po poteku meseca/zadnjo akontacijo boste/ste poravnali 10.08.);
- za naprej ne plačujete več akontacij, saj pravnoformalno ne obstajate več..., obrazec si boste morali prilagoditi tako, da vam jih ne bo izračunaval...praviloma bi vam moral povzeti podatek iz izkaza poslovnega izida, kjer imate določeno obdobje od 01.01. do 31.07.2009 oziroma vpisano 7 mesecev poslovanja..ampak???
lp