zavezanec za DDV - da ali ne?¸

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
natasa6
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ribnica

zavezanec za DDV - da ali ne?¸

Odgovor Napisal/-a natasa6 »

Odprla bom popoldanski s.p. Zanima pa me, kaj se mi bolj splača, ali da sem zavezanec za DDV ali ne. Načrtujem, da promet ne bo velik.

Zanima me tudi kako zgleda odprtje popoldanske obrti. Prav tako me zanima, če je žig podjetja obvezen?

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ker predvidevate da v katerem koli obdboju ne boste presegli prometa 25.000 € je odločitev odvisna od vaše dejavnsoti, predvsem od razmerja nabav v primerjavi z izdanimi računi. Predvidevate, d promet ne bo elik - nikoli ne reci nikoli.

Gledati morate denarni tok, kajti poslovni izzid je ob odbitku vstopnega DDV-ja ko ste davčni zavezanec za znesek DDV-ja večji. DDV vam v tem primeru ne predstavlja stroška. Nekako na "pamet" nekako velja, če predstavljajo nabave cca 80 % višine fakturirane realizacije, se vam nekako splača biti zavezanec. V kolikor opravljate storitev in nimate veliko prejetih računov, pač počakajte, da dosežete promet.

Druga odločitev je, če se navezujem na predhodni odstvek, poslovanje z občani (na primer montaža materiala v zasebnih hišah). V tem primeru vi upoštevate 20 % vstopni DDV, zaračunate ga 8,5 %.

Če poslujete z fizičnimi osebami, oziroma nezavezanci za DDV ste za njih, ko niste zavezanec vsekakor cenejši.

Omenite, kakšna bo vaša dejavnost, vaše bodoče stranke, kdo bo nabavljal material....

Žig za fizične osebe ni potreben. Pred časom sem še imel pri kom težave, a večinoma ve, da ste fizična oseba ki opravlja dejavnost in zadostuje vaš podpis. Odprtje "popoldanskega" s.p.-ja poteka kot odprtje "navadnega", le da plačujete le pavšalne prispevke in se vam ni potrebno prijavit na SPIZ - ste pač zavarovani (zaposleni) nekje drugje.

Pazito morate na zahteve delodajalce, ali so tu mogoče ovire.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
natasa6
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ribnica

Odgovor Napisal/-a natasa6 »

v bistvu bi v začetku bila to stojnica, kjer bi pekla in prodajala hrano (sladice) fizičnim osebam. Kasneje razmišljam, da bi to počela v kombiju, kjer bi tudi z lahkoto menjala lokacijo.

Bi pa seveda morala za začetek vložiti nekaj denarja, saj bi morala kupiti aparat za peko cca. 400€ in ostale pripomočke. Pa seveda bi bilo potrebno kupovati sestavine za peko.

Kako pa je potem s tem, če bi želela koga zaposliti? Kaj je tu kakšna omejitev če si zavezanec za DDV ali ne?

Osebno mislim, da za začetek je najboljše da nisem zavezanec, medtem ko kasneje ko bom recimo nabavljala kombi pa bi se mi po mojem že splačalo biti. Ali se motim?

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če predvidevate, da ne boste presegli praga za obvezno registracijo za namene DDV, potem je vaše sodilo, na osnovi katerega se boste odločili predvsem razmerje med vašo prodajo in nabavo.

Če ve struktura cene vašega izdelka predvsem v storitvi in ne vsebuje maeriala, se v poslovanju s prebivalstvom ne splača biti zavezanec za DDV, ker ste za njih dražij.

V kolikor predstavlja struktura cene vašeg izdelka, pa velja razmisliti. Za potrošnika je v tem primeru zadeva enaka, za vas pa predstavlja vhodni DDV odbitno postavko pri obračunu in nižje stroške poslovanja.

Če se odločite, da ne boste vstopili v sistem, va je vaš strošek (in odliv denarja) vrednost materiala z DDV-jem. Stroškovna cena vašega izdelka je višja (višji prihodek).

Ker ceno izdelka narekuje trg, naj bi bila cena za potrošnika enaka. Če imate veliko nabav, velja razmisliti o vključitvi v sistem DDV. Mogoče bi bilo dobro, da stopite do kakšnega svetovalca, da vam napravi kalkulacijo, ali pa skušajte to napraviti sami. Predvideti morate tako prihodke in odhodke (z ali brez DDV) in seveda tudi denarni tok (z obračunom DDV in brez). Drugače pa malce poglejte zavezanost konkurence, kako oni poslujejo. Podatki so dostopni prek spleta.

Zavezanost za DDV ne vpliva na to, če nekoga zaposlite.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori