Račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Pedan
Nov član
Nov član

Račun

Odgovor Napisal/-a Pedan »

Lepo pozdravljeni,

imam vprašanje glede računa, mi nismo davčni zavezanci in vsem dobavitelejm, ki nam pošiljajo račune to tudi jasno povemo, vendar ko pošiljajo račun napišejo pred našo davčno številko SI, kot bi bili zavezanci za DDV, ali naj takšen račun zavrnem kaj naj naredim. Ali je hudo narobe, če ga ne zavrnem?
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Pošljite jim račun nazaj in naj ga popravijo (dajo SI stran pa je).

lp
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Pošljite račun dobavitelju nazaj in jih prosite, da vam ga popravijo.
Zraven pa lahko pošljete potrdilo o registraciji za DDV kjer verjetno piše, da niste davčni zavezanci.
Lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Bojča, kako bodo imeli potrdilo o registraciji za DDV, če niso zavezanci?

Jaz takih računov ne zavračam. Nisem še imela davčnega pregleda, zato vam ne vem povedat, če je hudo narobe.

Mirjana
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Po mojem morajo imeti od Davčne neko potrdilo, da imajo davčno številko in da niso davčni zavezanci.
"adut" mogoče se motim ampak glede na to da so d.o.o. bi morali imeti neko potrdilo.
Lahko poda še kdo kakšno mnenje.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vsaka pravna oseba, zasebnik in fizična oseba so se dolžne vpisati v davčni register, kjer dobijo svojo davčno številko. Vpis v davčni register opravijo zavezanci sami na predpisanem obrazcu, davčni urad jih obvesti o njihovi številki.

Takšen postopek pa ne velja za pridobitev identifikacijske številke za zavezance za DDV. Če pravna oseba/zasebnik ni zavezanec za DDV ne vloži zahteve za "nezavezanca", ampak je nezavezanec do trenutka, ko doseže predpisani promet (25.000 v zadnjih dvanajstih mesecih). Takrat pa vloži zahtevo za identifikacijo. Lahko pa se seveda prostovoljno vključi v sistem DDV-ja.

Ker vsebinsko davčna številka ni tudi identifikacijska številka za DDV (s pripono SI), je zapis na računu pod davčno številko napačen, če vključuje tudi oznako SI. Moj predlog: račun jim zavrnite, naj se naučijo pravilnega zapisa.

lp
Odgovori