34. ali 35. čl zddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Navadno ti v trgovini izdajo račun po 35. členu, ker ti zaračunajo blago skupaj z ddvejm npr. 1 jogurt x 150, oo sit. Po 34. členu pa bi ti morali napisati 1 jogurt x 138,25 sit in ddv posebej. Anka še enkrat si dobro prebeti 34. in 35. člen Zakona.
Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Sem že boljše volje, to seveda vse velja za izdajatelja, ID številka in ostalo. :):D

Dobro.

Ker izdajamo račun vsem osebam, ki so davčni zavezanci in nedavčni zavezanci po 34.členu ZDDV potem to vpisujem pod 11-14 Oz. 13-14 (20%DDV). Je tako?
absolut
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a absolut »

Ja, če nimate trgovine, so najbrž vsi izdani računi po 34.členu in gredo v 11-14 ne glede na to, a so zavezanci ali ne.
anka
Super računovodja
Super računovodja

SAMO TO ŽELIM IZVEDETI, kje je "ZAPISANO" glede 34. in 35.člena. Namesto računi izdani končnim potrošnikom se nadomesti s računi izdani po 35.členu ZDDV. enako za davčne zavezance, kje je to napisano, da jih je potrebno razvrščati tako....

Hvala
sch
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a sch »

Napisano je v uradnem listu št. 84 stran 10201. Člen 26. in 27.

lp.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Hvala., vendar ali je zelo narobe, če uvrščam račune, ki imajo elemente 34.člena + ID št., v stolpec 11-14 in osebam, ki so končni potrošniki v stolpec 15-18, brez id številke. Vsebina računa je enaka.

A.
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Da zelo narobe, saj s tem podirate prejšnje celo vaše ugotovitve.
lp
:wink:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Sprašujem se (morda nenavadno vprašanje) ampak zakaj je to narobe?
Ali večina od vas piše id številko kupca? Ali izdajate dve vrsti računov? ALi moraš potem spreminjati obrazec računa?

Jaz se bom glede tega nemudoma pozanimala, ker nič več ne verjamem. Pa brez zamere.

Lep pozdrav
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

Nič ni narobe, če račun, izdan osebam, katerim mora biti izdan račun po 35. členu ZDDV vsebuje <b>več podatkov</b>, kot je potrebno. Samo ID številke pač seveda ne sme(ne more pravzaprav) vsebovati.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Tako tudi jaz mislim. Račune izdajamo z enako vsebino, bom naštela.

Davčni zavezanci:
Kraj izdaje:
Datum izdaje:
Datum opravljene storitve
Naslov izdajatelja(ime,naslov, Id številka)
Naslov kupca:(ime,naslov, Id številka)
Cena brez ddv
Vrednost brez ddv
stopnja ddv (različne stopnje so prikazane, tudi če uporabljamo samo 20%)
vrednost ddv oz. za plačilo

enaka je vsebina končnim potrošnikom, razen, da pri teh ne vpisujemo Id številke in se tako ločijo.
In glede tega si nisem na jasnem. Tako ločim končne potr.in davčne zavezance. Do zaključka bom še prišla, vendar mislim, da bom naredila prav, tako kot sem mislila, kot sem že rekla, se bom še pozanimala, slišala sem druge razlage.

LP A.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Bistvena razlika računa po 34. ali 35.členu je v <b>ceni in vrednosti brez ddv</b>, torej če izdajate račune s ceno in vrednostjo brez ddv, potem so to računi po 34.členu in gredo v stolpce 11-14 in sploh ni pomembno ali imajo ali nimajo ID št. in ali so kupci zavezanci za ddv ali končni potrošniki.
Mirjana
Odgovori