Pozdravljeni,
nekaj je že bilo napisanega na to temo, vendar še vedno nisem prepričana kako narediti pravilno.
Smo davčni zavezanici in stroške mobilnega telefona delno prefakturiramo drugemo davčnemu zavezancu, do sedaj sem jih zračunavala z ddv, vendar sem nekje zasledila da jih fakturiram brez ddv in se sklicujem na 6. točko 36. člen ZDDV-1?
Mi lahko kdo svetuje oz. točno pove, kako je najbolj prav?
Hvala za pomoč in lep dan.
prefakturiranje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prefakturiranje
Jaz narediom tako kot ste napisala vi. Zaračunam brez DDV in se sklicujem na člen ki ste ga zgoraj navedla. Tako stroške kot prihodke pa knjižim prekp prehodnega konta 145.
c) zneski, ki jih davčni zavezanec prejme od svojega naročnika kot povračilo za izdatke, ki jih je plačal v imenu in za račun naročnika in jih vodi v svojem knjigovodstvu kot prehodne postavke. Davčni zavezanec mora zagotoviti dokazila o dejanskem znesku teh izdatkov in ne sme odbiti morebiti zaračunanega DDV od teh transakcij.
Ta člen velja samo v primeru da se mobitel račun glasi na Vašo stranko in Vi v njegovem imenu plačate račun. Če se račun glasi na Vašo firmo, je to Vaš strošek in ga naprej fakturirate kot dosedaj, oz. z DDV.
Tipičen primer uporabe 6/c/36. čl. ZDDV-1 je npr. ko z kartico Magna plačate pranje vozila. Za pranje dobite račun ki se glasi na Vašo firmo, plačilo pa je samo z Magno. Od Petrola dobite obračun za plačilo in ne račun za pranje vozila. V tem primeru Petrol račun za pranje ne knjiži kot strošek (ker se račun glasi na Vas), ampak račun knjiži preko prehodnih postavk, DDV na obračunu pa Vam ne zaračuna.
LP

Ta člen velja samo v primeru da se mobitel račun glasi na Vašo stranko in Vi v njegovem imenu plačate račun. Če se račun glasi na Vašo firmo, je to Vaš strošek in ga naprej fakturirate kot dosedaj, oz. z DDV.
Tipičen primer uporabe 6/c/36. čl. ZDDV-1 je npr. ko z kartico Magna plačate pranje vozila. Za pranje dobite račun ki se glasi na Vašo firmo, plačilo pa je samo z Magno. Od Petrola dobite obračun za plačilo in ne račun za pranje vozila. V tem primeru Petrol račun za pranje ne knjiži kot strošek (ker se račun glasi na Vas), ampak račun knjiži preko prehodnih postavk, DDV na obračunu pa Vam ne zaračuna.
LP
Ja, mi si tudi pri fakturi odbijemo ddv,....
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.