OBRAČUN AMORTIZACIJE OB PRODAJI OSN.SR.
Moderator: Mirko Zbačnik
OBRAČUN AMORTIZACIJE OB PRODAJI OSN.SR.
Dne 15.7.2009 smo prodali opredmeteno osnovno sredstvo, ki še ima sedanjo vrednost in računam razliko med prodajno vrednostjo in sedanjo vrednostjo v glavni knjigi.
Ampak do kdaj obračunam amortizacijo, glede na to, da je bila prodaja 15.7.2009 - gre amortizacija do 30.6.2009 ali 31.7.2009?
Ampak do kdaj obračunam amortizacijo, glede na to, da je bila prodaja 15.7.2009 - gre amortizacija do 30.6.2009 ali 31.7.2009?
Re: OBRAČUN AMORTIZACIJE OB PRODAJI OSN.SR.
Do 31.07.2009.
Mirjana
Mirjana
Spoštovana Mirajna hvala za hiter odgovor, kolikor sem po IKS-u gledala nisem tako hitro našla.
Jaz mislim, da se obračuna AM samo do dneva prodaje. V vašem primeru do 15.7.2009.
Mogoče ima še kdo kakšno mnenje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Po moji logiki ne. ker bi se tako pričela tudi amortizacija takoj po dnevu, ko je dano v uporabo. Toda prične se naslednji mesec.bojča napisal/-a:Jaz mislim, da se obračuna AM samo do dneva prodaje. V vašem primeru do 15.7.2009.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Amortizacija se obračuna mesečno, to velja tudi pri odtujitvi osnovnega sredstva.
Kar se tiče izida prodaje osnovnega sredstva oziroma celotnega rezultata, pa je popolnoma vseeno ali je obračunana za 1/2 meseca?? ali celi mesec (izid pri prodaji zmanjšan za tekočo amortizacijo je enak v obeh primerih).
lp
Kar se tiče izida prodaje osnovnega sredstva oziroma celotnega rezultata, pa je popolnoma vseeno ali je obračunana za 1/2 meseca?? ali celi mesec (izid pri prodaji zmanjšan za tekočo amortizacijo je enak v obeh primerih).
lp
Jaz mislim da je v tem primeru obračun amortizacije do 31.7.2009.
Je pa ta datum bistven zaradi ugotovitve višine prevrednotovalnih prihodkov/odhodkov.
Je pa ta datum bistven zaradi ugotovitve višine prevrednotovalnih prihodkov/odhodkov.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Konec koncev je vseeno, kolikšna je višina prevrednotovalnih prihodkov/odhodkov. Ko kot pravimo potegnemo črto, je zadeva enaka. Na račun višjih prevrednotovalnih odhodkov/prihodkov, je manjša amortizacija... kot je zapisala že ga. slovan, izid pri prodaji je enak.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ja, šele zdajle se mi je posvetilo!
Hvala vsem sodelujočim na to temo.
Hvala vsem sodelujočim na to temo.