Račun kombi-NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Račun kombi-NUJNO

Odgovor Napisal/-a mo »

Imela bi eno res nujno vprašanje.

Nabavili bi kombi. Račun je narejen za osebno vozilo, bi pa tako dali delat predelavo. Vozilo bo registrirano kot tovorno vozilo. Zdaj pa k vprašanju DDV. Si ga smemo odbiti? Ker dejansko bo vozilo takoj predelano v tovorno?

Hvala za hiter odgovor :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Račun kombi-NUJNO

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Moje razmišljanje bo zelo praktično in mogoče se kdo ne bo ravno strinjal z mano. :spomezik:

Ko pridobivamo osnovna sredstva, vse stroške vodimo na prehodnem kontu pridobivanj. Ko je osnovno sredstvo usposobljeno za uporabo, ga pričnemo amortizirati in zapremo investicije v teku. Naše vozilo bo aktivirano, pripravljeno za uporabo takrat, ko bo spremenjeno našim potrebam in napravljena nova homologacija. Vse skupaj bi smatral kot proces nabave.

V času nabave mogoče res ne zadostuje pogojem za odbitekj DDV, a ker bo v času, v katerem bodo prihajale njegove koristi in bomo zato pripoznali tudi stroške v povezavi z uporabo, od katerih bomo lahko odbijali DDV, se mi zdi nekako nelogično, da ga od vozila ne bi smeli.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kolikor jaz vem se upošteva odbitek DDV za vozila, ki imajo v ORIGINALNI HOMOLOGACIJI napisano, da je tovorno vozilo. Sem že slišala za par primerov, kjer so jim predelana vozila "vrgli ven " ne glede na to, da je bilo vozilo registrirano kot tovorno.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kaj, ko bi se vi, glede na oprejšnji odgovor, z vašim dobaviteljem vozila dogovorili, da predelavo napravi on in uredi vse potrebne papirje?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Bo res najbolje. Hvala.
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Kombi smo kupili. Tovorno. Ga damo v OS in ne plačamo ddv, če prav razumem. Zdaj pa k še enemu vprašanju. Dali bi ga v najem za 3 leta. Stranka tudi firma bi nam na podlagi, ne vem zdaj, avansnega računa oz. predračuna plačevala mesečne stroške najema. Lastništvo bi prepisali po 3 letih. Kako naj takrat napišemo račun za to vozilo, ki bo dejansko že plačano s strani stranke. Je račun za določeno vsoto, ki se jo določi zdaj in potem zapiram z plačili?

Hvala za pomoč.
Odgovori