izstavitev računa

Moderator: Mirko Zbačnik

irenatom
Začetnik
Začetnik

izstavitev računa

Odgovor Napisal/-a irenatom »

Pozdravljeni,

imam eno klasično vprašanje, odgovore sem že iskala toda nimam čisto prave predstave ali prav razumen ali ne.

Gradbenemu podjetju, ki je za nas opravljal storitev v mesecu avgustu smo 5.9.izstavili račun in oni so nam ga zavrnili, češ da ga moramo prestaviti na 31.8. Ali je to pravilno, kaj ni bilo včasih možno izstaviti račun do 8 v naslednjem mesecu, kaj pa DDv?'

za odgovor najlpeša hvala in lep dan želim
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: izstavitev računa

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

V mesecu septembru se lahko izstavi račun za storitev, opravljeno v avgustu. Ker ste verjetno vi v avgustu storitev opravili, želi vaša stranka imeti pod ''datum opravljene storitve'' 31.8., kot ''datum računa'' pa lahko zapišete 5.9.. To seveda pomeni, da pri vas pride v poštev izstopni DDV v avgust, pri njih pa vstopni DDV v septembru. Verjetno želijo tak datum, ker izdelujejo kakšne mesečne bilance in potem je prav, da je datum storitve dejanski datum opravljenega dela.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
irenatom
Začetnik
Začetnik

a za nas je datum ddv-ja avgust?? kaj ni ddv od datuma izdaje računa??
zdaj sem pa čist zmešana

lp
Irena
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

DDV je od datuma opravljene storitve LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če govoriva o izhodnem DDV pri izdanem računu, se obračuna in vnese v knjigo izdanih računov glede na datum opravljene storitve.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
irenatom
Začetnik
Začetnik

se pravi, da mi moramo obvezno napisati datum opravljene storitve 31.8., drugače smo v prekršku?

za odgovore najlepša hvala
KAMILICA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KAMILICA »

Datum opravljene storitve je na računu obvezen podatek. Če je bila storitev opravljena v avgustu, vi pa na izdanem računu navajate da je v septembru oz. datuma sploh ne navajate, so vam račun upravičeno zavrnili.

lp
irenatom
Začetnik
Začetnik

hvala za odgovor zelo ste mi pomagali

lep dan želim
Irena
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

zdravo! bom kar tu zastavila moje vprašanje. dobila sem račun on t*****a. na njem ni napisana DŠ našega podjetja, ko sem klicala so mi rekli, da na podlagi 67. člena ZDDV1 le - ta ni več obvezna. Jaz pa tega nisem nikjr zasledila. prebrala sem 67. člen, prav tako tudi obvezne sestavine na računu, in nikjer ne piše, da ni obvezna. prosim za pomoč oz kje so oni to prebrali... hvala :D
nevednost ni lepa čednost
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

a res nihče ne ve... :(
KAMILICA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KAMILICA »

Našla sem podatek, da od 1. maja 2004 ID-številka slovenskega kupca ni več obvezen podatek na računu, kar izhaja iz 82/-/4 ZDDV-1. Obvezen podatek je v primeru, če je naročnik storitve določen kot plačnik ddv( to pa je lahko samo tujec-verjetno kadar gre za obrnjeno davčno breme).
Upam, da vam je v pomoč.
LP
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hm... ampak zakon o ddv1 velja šele s 1.1.2007.... tam pa se sklicujejo, da v tem zakonu piše to, da ni obvezen....
Odgovori