povračilo nadomestila
Moderator: Mirko Zbačnik
povračilo nadomestila
Zaposleni je bolniško nastopil v novembru 2008. V letu 2009 so izpolnjeni pogoji za povračilo nadomestila - bolniška nad 30 dni. Zaposleni pa v letu 2007 ni imel nobenih plač - sicer zaposlen v podjetju (ker je tudi solastnik), vendar ni imel plač. V letu 2009 si plače normalno izplačuje. Ali lahko zahtevamo refundacijo od ZZZS za leto 2009?
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: povračilo nadomestila
Če je bolniško nastopil konec l. 2008 (v tem letu je bil zaposlen), refundacija nastopi v jan. 2009 in v letu 2007 ni imel plače, bodo jemali osnovo iz leta 2008 s količnikom 1,0000 (če sem prav razumela je plače v 2008 dobival)
LP
LP
Pozabila dopisati, da tudi v 2008 ni imel plač, plače si je začel izplačevati 1.1.2009, od 15.1.2009 lahko zahtevamo refundacijo, vendar ne vem kakšna osnova.
(Na ZZZS Ljubljana mi je sicer rekla, da ker ni imel plač v 2007, ne more zahtevati refundacije, ampak se mi ne zdi logično, ker jaz zahtevam refundacijo za 2009, za plačo, ki si jo je izplačal, muči me samo osnova). Poanta je, da ni osnove rednega dela, izplačane plače v 2009 so že vse kot bolniške.
(Na ZZZS Ljubljana mi je sicer rekla, da ker ni imel plač v 2007, ne more zahtevati refundacije, ampak se mi ne zdi logično, ker jaz zahtevam refundacijo za 2009, za plačo, ki si jo je izplačal, muči me samo osnova). Poanta je, da ni osnove rednega dela, izplačane plače v 2009 so že vse kot bolniške.
Naty
Moram vas vprašati sledeče: ali je plače za 2008 imel obračunane in obrazce oddane? Če je temu tako, bi vam refundacijo morali priznati in v zadnjem primeru vzeti osnovo minimalne plače. Če pa plač v 2008 ni prejemal niti niso bile obračunane, vam verjetno refundacijo ne bodo priznali od 15.1.2009 (če nisi zaposlen ali na zavodu je bolniška "samo na papirju".) V tem primeru bi refundacijo zahtevali od 31. dne , ko se je "zaposlil" (obračun in izplačilo plače).
Jaz bi ponovno kontaktirala ZZZS ker to, da v 2007 ni imel plače in zaradi tega ne bodo refundirali preprosto ne drži.
LP
Jaz bi ponovno kontaktirala ZZZS ker to, da v 2007 ni imel plače in zaradi tega ne bodo refundirali preprosto ne drži.
LP
Sem kontaktirala še eno drugo izpostavo in je rekla, da se bo potrudila za odgovor, nikakor pa ni omenila, da refundacije ne bi bilo.
Tudi v 2008 si ni obračunaval in izplačeval plač in oddajal obrazcev.
Tudi v 2008 si ni obračunaval in izplačeval plač in oddajal obrazcev.
Naty
Potem bo najbrž tako kot sem omenila v prejšnjem odgovoru-refundacija bo od 31. dne dalje od "obračuna in izplačila" plač.
Za osnovo bodo jemali prihodke v l. 2009 (ne glede na to, da je bolniška) ali pa od minimalne plače.Naty sporočite rezultat.
LP
Za osnovo bodo jemali prihodke v l. 2009 (ne glede na to, da je bolniška) ali pa od minimalne plače.Naty sporočite rezultat.
LP