Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje glede potnih stroškov pri podjemni pogodbi.
V podjetju (d.o.o.) smo na novo sklenili podjemno pogodbo z eno osebo, ki ni zaposlena v podjetju. V podjemni pogodbi, ki je bila sklenjena je zapisana bruto urna postavka, katero dobi oseba plačano za svoje delo. Pri prvem obračunu, ki sem ga opravila za mesec avgust sem naredila obračun podjemne pogodbe, glede na dejanske ure, ki jih je ta oseba opravila za podjetje – zadevo sem knjižila na 418/285. Posebej pa sem obračuna potne stroške po ceni 0,18 EUR/km (za to sem pripravila poseben mesečni potni nalog, kamor oseba vpisuje svoje prihode in število prevoženih kilometrov). Pojavlja se mi vprašanje ali sploh lahko osebi, ki dela preko podjemne pogodbe obračunam kilometrino za pot na delo in nazaj domov? In če lahko ali jo knjižim na 414/285 ali kam drugam? Občasno pa tudi ta oseba gre na terensko delo (npr. sestanek v drugem podjetju) – kako je z obračunom potnih stroškov tukaj? Lahko naredim obračun po 0,37 EUR/km in ali je potrebno za to izdati poseben potni nalog – potni nalog za službeno potovanje ali si lahko pripravim poseben interni potni nalog?
Za vašo pomoč se vam že v naprej zahvaljujem!
POTNI STROŠKI PRI PODJEMNI POGODBI
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: POTNI STROŠKI PRI PODJEMNI POGODBI
pravilno razmišljate. Pri podjemni pogodbi gre vse v bruto.
Pojasnilo DURS, št. 4210-346/2007, 24. 8. 2007
Od plačila po podjemni pogodbi se plačuje posebni davek na določene prejemke po stopnji 25 odstotkov, in sicer ga v skladu z 2. členom Zakona o posebnem davku na določene prejemke (Uradni list RS, št. 72/93, 22/94, 45/95, 12/96 in 82/97) plačujejo pravne osebe in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, in izplačujejo s tem zakonom določene prejemke. V skladu s 3. členom tega zakona je osnova za obračun in plačilo tega davka vsako posamezno bruto izplačilo fizični osebi za opravljeno storitev na podlagi pogodbe o delu po obligacijskih razmerjih, v bruto osnovo pa se vštevajo tudi vsa povračila stroškov, ki jih je fizična oseba prejela v zvezi z opravljanjem storitve
Pojasnilo DURS, št. 4210-346/2007, 24. 8. 2007
Od plačila po podjemni pogodbi se plačuje posebni davek na določene prejemke po stopnji 25 odstotkov, in sicer ga v skladu z 2. členom Zakona o posebnem davku na določene prejemke (Uradni list RS, št. 72/93, 22/94, 45/95, 12/96 in 82/97) plačujejo pravne osebe in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, in izplačujejo s tem zakonom določene prejemke. V skladu s 3. členom tega zakona je osnova za obračun in plačilo tega davka vsako posamezno bruto izplačilo fizični osebi za opravljeno storitev na podlagi pogodbe o delu po obligacijskih razmerjih, v bruto osnovo pa se vštevajo tudi vsa povračila stroškov, ki jih je fizična oseba prejela v zvezi z opravljanjem storitve
Re: POTNI STROŠKI PRI PODJEMNI POGODBI
"Malena007" seveda se mu lahko plača pot na delo ali pa kilometrina ali dnevnice in ostali stroški, če imate v pogodbi to zapisano in dogovorjeno.
Vendr je potrebno za vsa ta izplačila (pot na delo, kilometrino, dnevnice...) plačati vse prispevke in davke, ki jih morate plačati po podjemni pogodbi. Torej zneske je potrebno obrutiti.
Mi imamo podjemno pogodbo sklenjeno in v njej zapisano kaj vse jim pripada. Vendar pa imamo v pogodbi zapisan neto znesek za izplačilo za delo in neto znesek za vse ostale stroške. In potem je obračun popolnoma enostaven.
Kot ste navedla imate vi znesek njihovega dela opredeljen bruto, torej bo potrebno tudi stroške preračunati v bruto. Kako se to naredi ne bi vedela, ker imam jaz kar program, ki sam naredi
Prosim še za mnenje kakšnega drugega.
Vendr je potrebno za vsa ta izplačila (pot na delo, kilometrino, dnevnice...) plačati vse prispevke in davke, ki jih morate plačati po podjemni pogodbi. Torej zneske je potrebno obrutiti.
Mi imamo podjemno pogodbo sklenjeno in v njej zapisano kaj vse jim pripada. Vendar pa imamo v pogodbi zapisan neto znesek za izplačilo za delo in neto znesek za vse ostale stroške. In potem je obračun popolnoma enostaven.
Kot ste navedla imate vi znesek njihovega dela opredeljen bruto, torej bo potrebno tudi stroške preračunati v bruto. Kako se to naredi ne bi vedela, ker imam jaz kar program, ki sam naredi
Prosim še za mnenje kakšnega drugega.