Pozdravljeni,
zanima me, kakšna je praksa računovodskih servisov/računovodij v zvezi z izpisi temeljnih in pomožnih knjig po izdelanem zaključnem računu ?
Prejšnja računovodkinja ob oddaji ajpesu in dursu ni dostavljala letnih izpisov temeljnih in pomožnih knjig iz njenega programa za naš arhiv. (Ali je potrebno to storitev posebaj naročiti ali je samoumevna ? Delo računovodkinje je bilo spoštovano in tudi redno plačano, da ne bo dvomov o poštenosti...)
Urejamo arhiv, in ne vem kaj storiti.
Po sklepu zasebnika bi bilo potrebno vsaj 1-krat letno knjige natisniti in jih oddati v arhiv...
Teh izpisov pa ni... Ni podatkov o programu, v katerem se je vodilo računovodstvo... in še marsikaj...
Lepo prosim za pomoč, kaj storiti v takem primeru ? Ali natisnem sklep podjetnika in dopisati, da nam dopisi niso bili izdani, in kdo naj bi jih izdal ?
Računovodkinja nam je vrnila/dala:
- fascikle knjigovodskih listin (na vsako listino je napisala konto in/ali protikonto)
- Izpise: Stroški in prihodkov po kontih za celo leto
- Izpise: Rekapitulacija stroškov in prihodkov za določeno obdobje v letu
- Knjige izdanih računov
- Knjige prejetih računov
- Knjige prejetih računov za pridobitev blaga znotraj skupnosti
- Obrazce DDV-O
- Knjige prejetih računov - rekapitulacija
To verjetno ne bi bilo dovolj ob pregledu inšpekcije ?
Kako naj sploh uredim arhiv:
- za trajno hranjenje po letih v eno mapo, za 10 let v drugo mapo, ali vse za eno leto v eno mapo ?
Zares hvala za kakršnekoli namige, ker me tole že prav pošteno utruja...
Lep pozdrav in lep dan !
Arhiv in izpisi poslovnih knjig
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Arhiv in izpisi poslovnih knjig
Lepo prosim za pomoč, če bi imel kdo minutko časa ? Iskerna hvala...
V bistvu vam je bila posredovana vsa dokumentacija za knjigovodstvo. Kaj pa podatki o plačah, dohodnina, M-4/M-8? (v primeru da ste imeli zaposlene).
Jaz imam skhranjene podatke na zunanjem disku in v primeru potrebe, sprintam, kar potrebujem. Konec leta si papirno pustim kpl zaključni račun, OS, dohodnino in M-4/M-8 (tu največkrat rabim kaj za pogledat). Ostalo pa kot sem rekla imam vse na zunanjem disku.
Fascikle z izdanimi in došlimi računi imam zložene po letih, ravno tako trr izpise, tem.plač...
LP
Jaz imam skhranjene podatke na zunanjem disku in v primeru potrebe, sprintam, kar potrebujem. Konec leta si papirno pustim kpl zaključni račun, OS, dohodnino in M-4/M-8 (tu največkrat rabim kaj za pogledat). Ostalo pa kot sem rekla imam vse na zunanjem disku.
Fascikle z izdanimi in došlimi računi imam zložene po letih, ravno tako trr izpise, tem.plač...
LP
Ors, res hvala za odgovor !
Listine za plače, zaključni računi, davčni obračun je vse pri podjetniku.
Manjkajo pa glavna knjiga, dnevnik in pomožne knjige, OS..., ki so se vodile v računovodkinem podjetju in na njenem programu... Ker ne sodelujemo več, bi bilo najbrž fajn, da bi imel podjetnik to v arhivu, saj zakonodaja zahteva trajno hranjenje teh dokumentov. Po mojem bi morali glede teh dokumentov kaj ukreniti, pa ne vem, kako naj se tega lotim ?
Torej imate dokumentacijo urejeno po letih in vse posebaj, ne glede na roke hranjenja ?
Še 1x hvala in en lep dan !
Listine za plače, zaključni računi, davčni obračun je vse pri podjetniku.
Manjkajo pa glavna knjiga, dnevnik in pomožne knjige, OS..., ki so se vodile v računovodkinem podjetju in na njenem programu... Ker ne sodelujemo več, bi bilo najbrž fajn, da bi imel podjetnik to v arhivu, saj zakonodaja zahteva trajno hranjenje teh dokumentov. Po mojem bi morali glede teh dokumentov kaj ukreniti, pa ne vem, kako naj se tega lotim ?
Torej imate dokumentacijo urejeno po letih in vse posebaj, ne glede na roke hranjenja ?
Še 1x hvala in en lep dan !
Ja, imam vse po letih.
Za izpise, kateri vam manjkajo prosite bivšo računovodkinjo, da vam jih skopira na cd ali kako drugače, da boste v primeru potrebe lahko sprintala.
LP
Za izpise, kateri vam manjkajo prosite bivšo računovodkinjo, da vam jih skopira na cd ali kako drugače, da boste v primeru potrebe lahko sprintala.
LP