prehod računovodskega programa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

prehod računovodskega programa

Odgovor Napisal/-a primzy »

Prehajam iz enega računovodskega programa na drugega pa me zanimajo praktični nasveti:
Ali je to bistro delati proti koncu leta in se potlej že v novem programu naredi prenos v novo
poslovno/koledarsko leto, ali je bolj smotrno začeti knjižiti po novem letu in se v nov
program vnesejo le stanja ?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: prehod računovodskega programa

Odgovor Napisal/-a Nina »

nekaj malega na to temo: viewtopic.php?f=5&t=24524
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Jaz sem (pred leti ko sem šla na nov program) pričela z 1.3. Bilo je veliko dela, saj sem na nov program sknjižila jan. in feb. vključno s plačami, vsemi kontrolami DDV, plač itd. Če bi me to doletelo še enkrat, bi startala z 1.1.-vnesla bi otvoritveno, odprte postavke in to je to.
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če je dogodkov veliko, bi vamsvetoval, da končate leto še na starem programu in pričnete delati z novim v novem poslovnem letu. O smiselnosti ste si odgovorili verjetno že sami (in nam tega niste zaupali :spomezik: ).

Ne vidim problema, v kolikor ni veliko podatkov. Še najmanj problemov vidim zaradi izdelave bilanc. V kolikor na !presečni" dan prenesete vsa stanja kontov (ne saldov!), verjetno omogoča nov program več podpore k izdelavi izkazov. Izgubite pa analitični pregled v letošnjem letu, a to težavo lhko rešite, če kombinirate baze podatkov.

Če ste nad novim programom zelo navdušeni in bi bila neučkanost zelo velika, se morda splača malce potrudit in ponoviti celo poslvno leto. Hkrati, Ko boste podvojili vse poslovne dogodke (DDV, Plače, račune), boste zagotovo obvladali program. Če boste kljub vsemu končali poslovno leto še na starem programu, se vam bo lažje učiti. Četudi se vam bo kaj "sfižilo", imate rezervo.

Pozanimajte se, če mooče lahko podatke v nov program prenesejo programerji. V mojem primeru lahko sam uvozim vsa knjiženja s excelove preglednice.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Posebnosti računalničarjev so v tem, da vam lahko omogočijo prenos celotne baze podatkov iz starega v nov program. Res je, da morata pri tem sodelovati tako "stari" lastnik programa kot tudi nov.

In zakaj je to smiselno? Gre za to, da v večini primerov potrebujemo za analize poslovanja podatke preteklega obdobja, ki bi jih pri prenosu v nov program zgolj s 01.01. (konti stanja) "izgubili" oziroma bi si jih morali po obdobjih pridobiti na drugačen način (ročno....???).

Kolikor pa takšnea prenosa ni "mogoče" zagotoviti, pa menim, da je, seveda ob predpostavki da tega ni ravno veliko, bolje knjiženje ponoviti za celotno leto in si tako zagotoviti potrebne/željene podatke. Če je podatkov veliko pa še vedno lahko:
- evidentirate otvoritvena stanja 01.01.2009;
- prenesete skupne promete kontov stroškov in prihodkov (če imate te evidentirane po stroškovnih mestih, jih je potrebno tudi zbirno prenesti po STM);
- skupne promete kontov stanj pri vseh tistih postavkah, ki so do obdobja prenosa zaprte (saldakonti!);
- posamezne postavke analitičnih evidenc, ki so še odprte (kupci, dobavitelji itd.);
- za davčne potrebe pa morate zagotoviti podatke iz izpisa kartic za letošnje leto, kjer imate knjižene posamezne knjigovodske listine...
Veliko ali ne?

lp
primzy
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a primzy »

berem poste in tudi sam razmišljam da bi bila najbolj logična varianta ta da začnem knjižiti v novem
programu s 1.1. Sem pa časovno tako vezan, da mi prehod okoli bilanc ne predstavlja največjega
veselja :-) Vidim pa še drug problem - in sicer ta da bi se prenosi delali po že nekaj knjiženih postavkah -
kar bi lahko bil problem, če je v novem programu naknjiženih preveč vknjižb (predvsem bi bila
lahko vprašljiva zapiranja).

Glede sodelovanja programerjev (nov-star programer) lahko po mojem razmišljamo samo v teoriji:-(

Potlej sem prebral še par postov in misel na to da bi knjižil celotno poslovno leto še enkrat v novem
programu mi diši tako kot sosedov kompost.

Najbolj realna se mi zdi varianta da bi npr. na 30.9. naredil presek iz starega programa
naredil vse izpise, prenos v nov program, potel pa najnujnejše knjižbe dvojno poknjižil
(enkrat v star drugič v nov program)
Odgovori