RAČUNI MED DAVČNIMI IN NEDAVČNIMI ZAVEZANCI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MAHVAS
Novinec
Novinec

RAČUNI MED DAVČNIMI IN NEDAVČNIMI ZAVEZANCI

Odgovor Napisal/-a MAHVAS »

Spoštovani ,
Odprl sem s.p.pred parimi mesci in nisem zavezanec za ddv.Zaradi nepoznavanja zakona o ddv-ju sem izdajal račune z ddv-jem svojim kupcem ,ki so zavezanci za ddv. Dal sm pa tudi že zahtevek za zavezanca za ddv zato ker sem dosegel promet 25000 eurov. Sprašujem, kaj lahko sedaj storim že z izdanimi računi ali za nazaj vse pustim in čakam potrdilo kdaj bom postal zavezanec za ddv in potem nadaljujem s prodajo.

Hvala
Mahvas
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: RAČUNI MED DAVČNIMI IN NEDAVČNIMI ZAVEZANCI

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Neprijetna situacija... dejstvo je, da si vaši kupci tako zaračunanega DDV-ja ne smejo odbiti, ker ste ga zaračunali neupravičeno (seveda, če se kot kupci pojavljajo pravne osebe, zavezane za DDV). Mislim pa tudi, da morate ta DDV, ki ste ga obračunali, državi tudi plačati, vendar naj še tukaj kdo pove svoje mnenje.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
KAMILICA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KAMILICA »

Jaz bi kupce obvestila o narejeni napaki in poslala nove pravilne račune.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, ko ste DDV zaračunali, ste ga dolžni tudi plačati. Najbolje je, da grreste v postopek samoprijave. Obrazec dobite na spletnih straneh DURS-a, kot priloga obrazcu je tudi metodologija izpolnjevanja obrazca in obračuna obresti. Posvetujte se še z vašim referentom.

Nekaj na to temo iz foruma:
viewtopic.php?f=34&t=25624 in

iz strani davčne upave:
http://www.durs.gov.si/si/davcni_postop ... n_zdavp_2/
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... moprijave/

Medbančni obrestni meri prištejete še "kazensko" točko (prištejete %, ki je naveden v prilogi glede na rok zamude,). Verjetno zamuda ni daljša od enega leta, ker je kazenski pribitek nekoliko višji (ni naveden v prilogi).

Variabilni del obrestne mere:
http://www.mf.gov.si/slov/dav_car/obr_m ... _osebe.htm .
Če se prav spominja, uporabljam mere iz obdobja, v katerega se obračunajo obresti.

Samorpijave sem že delal dve leti nazaj in oba s stranko sva zadovoljna, ko sva rešila vse zagate.

Davčni problem je torej je elegantno rešljiv, s strankami pa ... kočljiva zadeva, kako bodo reagirali. Vsekakor pa morate nositi posledice le vi? Kupci po mojem tudi morajo popraviti svoje obačune - mogoče izdaja dobropisa?

Lahko vprašate vašega referenta(ko), kajti tudi vaši kupci morajo popraviti odbitek DDV-ja (mogoče dobropis)? Z referentko, s katero sva reševala kar "težak" primer, sva se še učila, ker je bil to za oba prvi tak postopek in priznati moram, da sva kar lepo sodelovala.

Ima še kdo, ki se je ukvarjal s tem kaj za pripomniti? Dobrodošel! :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

... in da nadaljujem Mirkov prispevek..
Ko dobite Odločbo, vsem kupcem katerim ste neupravičeno obračunali DDV, pošljite dobropis (enak računu samo v minus) in istočasno novi račun enak prvotnemu računu. Na ta način Vaši kupci lahko popravijo neupravičeno uveljavljan vstopni DDV in istočasno uveljavljajo DDV po novem računu.
Seveda, enako kot Vi, si tudi Vaši kupci morajo obračunati zamudne obresti in o tem se boste morali z njimi zmeniti (glede kritja le-teh).
... in strošek računovodje je velikokrat minoren v primerjavi s problemi in stroški ki lahko nastanejo ko vse sami delate.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pozabil sem še nekaj; obrazec, ki sem ga "linkal" je le priloga - glavno je dopis (nslov zadeve je Samoprijava), kjer krako in jedrnato opišete situacijo. Če proti vam do dneva vložitve ni bil sprožen postopek glede zadev, ki so predmet samoprijave, vam davčni organ za te napake ne more nič.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori