KNJIŽENJE REPREZENTANCE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

KNJIŽENJE REPREZENTANCE

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

POZDRAVLJENI.

Odkar je forum spremenjen težko sodelujem. Predolgo časa se porabi za posamezno aktivnost. Ne vem kakšne izkušnje imate vi. Tudi obveščanje o prispevkih na e-naslov ne deluje kot bi moralo.
G. Mirko, saj se ne pritožujem..., vi že veste zakaj ste spreminjali....in sigurno vam je tako bolje.

Rada bi preverila, če je knjiženje reprezentančnih računov, ki so plačani preko poslovnega računa, pravilno. Prejeti račun knjižim v polovičnem znesku 12,50 npr. na kto 4174/2200, ko je plačan v celotnem znesku,seveda 25,00 na 2200/1100 in potem naredim temeljnico 417400/2200 za del repr.,ki ne gre v strošek.

A je to pravilno in če pozna kdo enostavnejši način knjiženja reprezentance, ki gre 50 % v str.?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
febo

Re: KNJIŽENJE REPREZENTANCE

Odgovor Napisal/-a febo »

Ne vem zakaj trditev da 50 % reprezentance ne gre v strošek. Reprezentanca je strošek kot vsaki drugi strošek, razen da je davčno priznana 50 %. V izkazu poslovnega izida pa gre celotna. Enako velja za davčni obračun v rubriki odhodki ugotovljeni po računovodskih predpisih.
Sam knjižim reprezentanco 100 % na 417, za potrebe davčnega obračuna pa upoštevam 50 %.
Če želite sproti razmejevati, rajši naredite analitiko npr. 4171-davčno priznan strošek in 4172-davčno nepriznan strošek.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

12345ab napisal/-a: Odkar je forum spremenjen težko sodelujem. Predolgo časa se porabi za posamezno aktivnost. Ne vem kakšne izkušnje imate vi. Tudi obveščanje o prispevkih na e-naslov ne deluje kot bi moralo.
G. Mirko, saj se ne pritožujem..., vi že veste zakaj ste spreminjali....in sigurno vam je tako bolje.
Forum je prenovljen, ker stari žal ni več ustrezal varnostnim in uporabniškim zahtevam. Počasnosti zaenkrat še nihče ni omenjal, ampak bomo za takšne zadeve odprli novo temo ...

PS: Mirko pri prenovi ni imel prav nič zraven, zato se nikar ne jezite nanj :spomezik: (Hec :) )
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Nina, saj se ne jezim na nikogar,samo slabe volje sem včasih, ker ne pridem in ne pridem do pravokotnika #nova tema#, npr. Bo že. Veste to je verjetno tudi zato, ker so ves čas kakšne spremembe, sploh pa na računovodskem področju in se človek naveliča.

Febo hvala vam za reprezentačni odgovor. Veste jaz dam 50 % v strošek ravno zaradi zaključkov, da laže naredim bilanco. Težava pa nastopi pri računih, ki so plačani preko posl.računa.

A mislite potem da je prav knjiženje tako kot sem navedla zgoraj? Danes ponoči me je prešinilo,da je možno,da ni prav, ker daš isti znesek v str. in v nestrošek.

Prejeti račun za 25,00 eur.
Torej: 12.50 eur 4174/2200-repr.str. in 417400/2200-del,ki ne gre v str. 12.50 eur.

Nasl.leto bom knjižila tako kot vi, da ne bo zapletov. 8)
Lepo vas pozdravljam.

febo

" Danes ponoči me je prešinilo... "

Janina, noč je za spati. Skrbi pustite za naslednji dan.

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

febo napisal/-a:" Danes ponoči me je prešinilo... "

Janina, noč je za spati. Skrbi pustite za naslednji dan.

Pa to se nam vsem dogaja...prebliski, dvomi in vprašanja, ali smo poknjižili prav ali narobe se ponavadi pojavijo ponoči :wink:
Se opravičujem, da sem se vmešala..ampak nisem si mogla pomagat... :lol:

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Ja seveda, srčki, niste mi pa podali potrditve, če je knjiženje pravilno...Glu,glu... :?:
Prosim polepšajte mi današnji dan.

In še ena cvetka...Še nikoli odkar je nov forum, nisem prejela na e-pošto povezavo na temo, ki jo spremljam, čeprav spodaj naredim kljukico na obveščanje o prispevkih.

Vsake toliko časa pa dobim pošto od nikogar-nič napisanega, zadeva-nič napisanega, datum seveda današnji in ura tista, ko odprem outlook....Mogoče je to to, ne morem pa ugotoviti, ker ni nobenene vsebine. Le-taki maili se pa pojavljajo na približno toliko časa kot prej od računovodja.com na teme, ki sem jih spremljala. Čarovnija, vam povem. :mrgreen:
Lepo vas pozdravljam.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) prejem računa za reprezentanco: 417.../220;
2) plačilo računa: 220/110

Ne vidim nobenega smisla vodenja stroškov reprezentance na dveh analitičnih kontih: davčno priznani (50%) in davčno nepriznani (50%), saj lahko to izračunamo v samem davčnem obrazcu (kjer je posebna vrstica, da nas na to opozori!!).
V vsakem primeru pa je knjigovodska listina za knjiženje v poslovnih knjigah prejet račun (izvirna) v vrednosti, ki izhaja iz računa. Tudi v primeru, če bi ugotovili, da navedeni strošek ni strošek družbe, temveč je povezan s privatnim življenjem, bi za bila vas prejeta listina osnova za knjiženje npr. terjatve do lastnika, davčno nepriznanih odhodkov v skupini 75 itd.itd.....

lp
febo

12345ab napisal/-a:Prejeti račun za 25,00 eur.
Torej: 12.50 eur 4174/2200-repr.str. in 417400/2200-del,ki ne gre v str. 12.50 eur.
Menim da je račun potrebno knjižiti v vrednosti 25 eur in sicer 4170/2200. Če že res želite pa 41740,41771/2200, čeprav tega ne delam. Za izračun davčno priznanega stroška 50 % pri davčnem obračunu ne zapravite več kot 10 sekund.

Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala vam za vse odgovore. :)
Lepo vas pozdravljam.

uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Nina,jaz sem pa o težavah z novim forumom (prijava) pisala v področju "razno".ker nisem vedela,kam naj uvrstim. Zgleda da ni nikjer področja posebej za mnenja ,težave... o forumu.
Pa lepo prosim, če lahko prebereš tam in podaš kakšno pojasnilo.
Hvala in LP
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Uni, seveda je podforum, namenjen prav vsemu, kar vas zanima o portalu in forumu:

viewforum.php?f=6
Odgovori