podjetje v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adm-mojca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

podjetje v tujini

Odgovor Napisal/-a adm-mojca »

pozdravljeni,

imam eno vprašanje in sicer če mi lahko kdo pomaga,nimam izkušenj s tem, da ima slovensko podjetje oz. njen lastnik v tujini v eu v neki firmi cca.30% lastništvo, kaj to pomeni za bilanco pri nas, ali je kaj posebnega treba narediti, oziroma poročati. Do sedaj delala samo s slovenskimi podjetji, ki nimajo ničesar v tujini.
Hvalezna za vsako informacijo in vam zelim lep dan se naprej.
xerge
Začetnik
Začetnik

Re: podjetje v tujini

Odgovor Napisal/-a xerge »

tudi mene zanima ta zadeva.naj kdo pove svoje izkušnje.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: podjetje v tujini

Odgovor Napisal/-a slovan »

"Ustanovitev" družbe v tujini je urejena z zakonodajo držav, kjer bo podjetje imelo svoj sedež. Iz računovodskega vidika (govorimo za gospodarsko družbo)je pomembno vrednotenje te finančne naložbe (SRS 3 - finančne naložbe - 3.52: v posamičnih računvoodskih izakzih se finančne naložbe v odvisna podjeja, skupaj obvladovana podjetja in pridružena podjetja obračunavajo po nabavni ceni ali v skladu s tem standardom) in uskupinjevanje (Uvod k SRS-kjer najdete tudi kriterije za presojo katero je odvisno podjetje in katero je pridruženo podjetje........., - če boste/ste zavezani za izdelavo konsolidiranih računovodskih izkazov - glejte tudi 56. člen zakona o gospodarskih družbah).

Iz vidika poročanja o naložbah v tujini pa velja Sklep o obveznosti poročanja o poslovanju s tujino in Navodilo za izvajanje tega sklepa. Oba predpisa sta objavljena v Ur.l.RS 107/2008, vse podrobne informacija pa najdete tudi, in predvsem, na spletni strani Banke Slovenije. Kar se naložbe tiče je potrebno BS dostaviti obrazec SN-T - transakcije povezane z naložbo v tuijini (nakup naložbe, dokapitalizacija...) do 20. v mesecu za pretekli mesec, ko je bila transakcija opravljena. Na koncu leta pa obrazec SN- letno poročilo o kapitalskih naložbah med rezidenti in nerezidenti.
Pa še povezava:
http://www.bsi.si/porocanje.asp?MapaId=404

lp
Odgovori