naložbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adm-mojca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

naložbe

Odgovor Napisal/-a adm-mojca »

pozdravljeni,

nikjer nisem zasledila, če je neko podjetje dalo drugemu podjetju nalozbo v neki vrednosti in jo ima izkazano na kontih 066*, kaj se zgodi s tem zneskom, ko gre podjetje v katerega so dali naložbo v stečaj? Zanima me, na kateri konto se preknjiži ta naložba? Če mogoče kdo ve. Najbrz je treba prijaviti terjatev pri stečajnem upravitelju in če tudi ne dobijo nič nazaj, je pač iz konta 066 treba nekam to preknjiziti.

Hvala in lep dan vsem zelim!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: naložbe

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ko gre podjetje v stečaj, oblikujete popravek vrednosti naložbe (v breme odhodkov). Naložbo seveda prijavite. Ko je stečaj končan, naložbo izbiršete iz knjig, morebitni ''iztržek'' iz stečaja predstavlja prihodke (v kolikor ste imeli za naložbo oblikovan 100% popravek vrednosti).
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
adm-mojca
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Re: naložbe

Odgovor Napisal/-a adm-mojca »

hvala vam za hiter odgovor, ce sem prav razumela oblikujemo na kontu 7 nekje, a imate mogoče na katerem kontu, ker ko gledam v kontnem planu mi nekako ne gre, kam točno ali na 720 ali kam drugam ali gre to mogoče na 748 odhodki iz oslabitve? Še nisem imela tega primera in ne poznam prakse.
Samo to verjetno ni davčno priznan odhodek, če te terjatve nisi prijavil v stečajno maso,oz. nisi nič naredil da bi se naložba vrnila.
Odgovori