Sem samostojni podjetnik in davčna osnova za akontacijo dohodnine od dohodka z opravljanjem storitev se mi ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov.
Imam nekaj vprašanj v zvezi z izdanimi računi:
1. Kaj vse mora pisati na računu, ki ga izdam fizični osebi (občanu) za plačilo neke storitve?
2. Če uporabljam paragonski blok za izdane račune, kateri blok je najbolj primeren za izdane račune fizičnim osebam (občanom)? V DZS sem videl paragonski blok ALea Obr.5,37, ki velja kot račun, vendar ima že označene razdelke za prodajno ceno z DDV in vrednost brez DDV ter stopnjo in znesek DDV.
3. Kaj vse mora pisati na izdanem računu za pravne osebe?
Hvala za odgovore
lp jure
računi s.p. normirancev
Moderator: Mirko Zbačnik
računi s.p. normirancev
Sem samostojni podjetnik in davčna osnova za akontacijo dohodnine od dohodka z opravljanjem storitev se mi ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov.
1. Kaj vse mora pisati na računu, ki ga izdam fizični osebi (občanu) za plačilo neke storitve?
2. Če uporabljam paragonski blok za izdane račune, kateri blok je najbolj primeren za izdane račune fizičnim osebam (občanom)? V DZS sem videl paragonski blok ALea Obr.5,37, ki velja kot račun, vendar ima že označene razdelke za prodajno ceno z DDV in vrednost brez DDV ter stopnjo in znesek DDV.
Hvala za odgovore
lp jure
Hvala za odgovore
lp jure
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: računi s.p. normirancev
Upam, da boste v povezavi našli odgovor: viewtopic.php?f=33&t=29758&hilit=ra%C4%8Dun+normiranec .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za povezavo. Vendar sem dobil samo odgovor na vprašanje kako izgleda izdani račun za pravne osebe. Še vedno ne vem kako je z izdanim računom za fizične osebe(občane).
lp j
lp j
Glede na to, da od dohodkov, ki jih dosežete s prodajo fizičnim osebam, obračunate in plačate akontacijo dohodnine od dejavnosti sami z napovedjo davčnemu organu, bi na računu lahko izkazali samo prodajno vrednost storitve. Račun lahko oblikujete tudi sami, saj so tiskani obrazci v obliki, ki so primerni za zavezance za DDV. Kolikor pa bi jih uporabljali pa bi seveda prečrtali stolpce, ki vam ne ustrezajo (prodajna cena z DDV, stopnja DDV in znesek DDV.)...tako vam ostane le stolpec vrednost brez DDV-ja.
lp
lp
Hvala za odgovor Slovan. Kupil sem si paragonski blok Alea Obr. 5,32, ki nima v stolpcih zapisano vrednost z DDV, prodajna cena z ddv, stopnja ddv in znesek ddv. Po stolpcih tako ustreza, a je račun na zelo majhnem formatu in nima prostora za naziv in sedež izdajatelja, ter za ostale podatke, kakor obrazložitev po katerem členu ddv ni obračunan. Paragonski blok Alea Obr. 5,37 ima večji format, prostor za naziv in sedež izdajatelja, datum in kraj ter štiri stolpce (vrsta blaga /storitve, količina, prodajna cena z ddv, prodajna vrednost z ddv). V tem primeru bi moral za račun občanu prečrtati stolpec prodajna cena z ddv in v stolpcu prodajna vrednost prečrtati samo "z ddv".Mislim pa, da je najbolje pogledat v DZS še za kakšen paragonski blok, ki bi bolje ustrezal.
lp j
lp j