DDV in tujina
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV in tujina
Kako je z DDV, če kupiš neko blago v ZDA kot fizična ali okt pravna oseba? DDV ti zaračunajo že ob nakupu samo potem verjetno pri carinjenju ni še enkrat zaračunan DDV ali pač?
Re: DDV in tujina
Torej plačaš davek ZDA in še SLO?
Kolikor jaz vem je tako:
Če si pravna oseba ti davka na računu ne zaračunajo, plačaš ddv ko se carini.
Če si fizična oseba, ti davek zaračunajo, lahko pa ga dobiš vrnjenega, če pridobiš žig carine, da je blago prestopilo mejo.
Če si pravna oseba ti davka na računu ne zaračunajo, plačaš ddv ko se carini.
Če si fizična oseba, ti davek zaračunajo, lahko pa ga dobiš vrnjenega, če pridobiš žig carine, da je blago prestopilo mejo.
Pri nas boš moral plačati carino, če je tako določeno in DDV.
V Zda pa se moreš z trgovcem zmenit, da ti ne zaračuna davka. Kar pa je včasih ker zakomplicirano. Pred leti sem imel podoben primer in smo pač morali plačat tam davek, ker je bilo prekomplicirano. Pri nas ga plačaš pol si ga pa tako ali tako odbiješ.
V Zda pa se moreš z trgovcem zmenit, da ti ne zaračuna davka. Kar pa je včasih ker zakomplicirano. Pred leti sem imel podoben primer in smo pač morali plačat tam davek, ker je bilo prekomplicirano. Pri nas ga plačaš pol si ga pa tako ali tako odbiješ.
Ja razumem. Vendar če si fizična oseba plačaš 2x davek. Ne vem pa kako je s tem, da našega dobiš povrnjenega. Ali lahko kdo kaj več pove o tem?
Hvala in lep dan še naprej,
Primož
Hvala in lep dan še naprej,
Primož
če si fizična oseba pol ga ne moreš dobit nazaj. Je pa res tudi, če bo manjša stvar iz zda kot so rač. ali pa fotoaparati, ga pač ne boš prijavo na carini ko prideš v EU. Ko pa prideš v slovenijo pa te tako ne bo nihče spraševal ker boš prišla iz EU in tako ne boš plačala carine in DDV-ja. Jaz sem prej napisal za pravno osebo.
Np. če slovensko podjetje proda kupcu fizični osebi iz tujine blago, na izdanem računu zaračuna slovenski ddv. Kupec zahteva izpolnjen obrazec ddv-vp, ki ga pokaže na carini, da ga žigosajo (potrdilo, da je blago izvoženo). Na podlagi potrjenega ddv-vp kupcu podjetje vrne plačan znesek ddv-ja, ki ga potem zahteva od dursa nazaj.
OK.
Kaj pa v konkretnem primeru:
Fizična oseba po internetu kupi izdelek (vrednost cca 3000usd). Prodajalec zaračuna DDV in izdelek pošlje v slo. V slo ga na carini ocarinijo in naračunajo še DDV?
Kako v tem primeru od prodajalca zahtevati račun brez DDV-ja?
Najlepša hvala za še kakšno pojasnilo
Lp
Kaj pa v konkretnem primeru:
Fizična oseba po internetu kupi izdelek (vrednost cca 3000usd). Prodajalec zaračuna DDV in izdelek pošlje v slo. V slo ga na carini ocarinijo in naračunajo še DDV?
Kako v tem primeru od prodajalca zahtevati račun brez DDV-ja?
Najlepša hvala za še kakšno pojasnilo
Lp
Lahko probaš od prodajalca zahtevat denar za davek. Kar pa dvomim, da boš uspešna. Ko, si pred naročanju pogledala predračun tam bi morala ukrepat. Če boš uspela mi javi, da vemo kako.
LP
LP