regres&dohodnina tujci
Moderator: Mirko Zbačnik
regres&dohodnina tujci
Pozdravljeni!
Obračam se na vas, ker bi rabil informacije glede regresa in dohodnine za tujce.
Sem zaposlen tujec z delovno vizo,ki mi velja od 25.11.08 do 24.11.09, kar
me zanima je: če mi pripada regres in koliko?
Na tej firmi kjer delam, mi pravijo da imajo z izplačilom regresa nek strošek, ki ga moram jaz plačati?!
Je to res??
Zanima me tudi kako je z dohodnino? Saj pravijo da imajo s tem tudi neke stroške??
Jaz nič več ne vem....
Hvala za pomoč!
D.C.
Obračam se na vas, ker bi rabil informacije glede regresa in dohodnine za tujce.
Sem zaposlen tujec z delovno vizo,ki mi velja od 25.11.08 do 24.11.09, kar
me zanima je: če mi pripada regres in koliko?
Na tej firmi kjer delam, mi pravijo da imajo z izplačilom regresa nek strošek, ki ga moram jaz plačati?!
Je to res??
Zanima me tudi kako je z dohodnino? Saj pravijo da imajo s tem tudi neke stroške??
Jaz nič več ne vem....
Hvala za pomoč!
D.C.
DANIELA
Re: regres&dohodnina tujci
Ja, seveda imajo strošek-strošek bruto plač a to ni vaš strošek.
Glede na to, da vam delovno dovoljenje preteče 24.11.09 in predpostavko, da podjetje ne bo vložilo vloge za novo del.dovoljenje, vam, če ste bili zaposleni od 1.1.09 do 24.11.09 pripada cel regres in cel dopust. Če regresa še niso izplačali in, če vam pogodbe ne bodo podaljšali, se lahko zgodi, da vam bodo priznali 11/12 regresa.
Tudi z dohodnino nimajo stroška, saj vam jo tržejo od plače. Če ste zaposleni od 1.1.09 do danes, ste po 183 dneh postali rezident in vam pri obračunu plače pipada olajšava (plačate manj dohodnine med letom). Če pa ste v davčnem (letošnjem) letu zaposleni manj kot 183 dni, ste nerezident in plačate dohodnino brez obračunane spl.olajšave.
LP
Glede na to, da vam delovno dovoljenje preteče 24.11.09 in predpostavko, da podjetje ne bo vložilo vloge za novo del.dovoljenje, vam, če ste bili zaposleni od 1.1.09 do 24.11.09 pripada cel regres in cel dopust. Če regresa še niso izplačali in, če vam pogodbe ne bodo podaljšali, se lahko zgodi, da vam bodo priznali 11/12 regresa.
Tudi z dohodnino nimajo stroška, saj vam jo tržejo od plače. Če ste zaposleni od 1.1.09 do danes, ste po 183 dneh postali rezident in vam pri obračunu plače pipada olajšava (plačate manj dohodnine med letom). Če pa ste v davčnem (letošnjem) letu zaposleni manj kot 183 dni, ste nerezident in plačate dohodnino brez obračunane spl.olajšave.
LP
Najprej hvala za odgovor!
Zdaj me pa še zanima, če mogoče veste kolikšna je mesečna vsota, ki jo firma plačuje zame za dohodnino?
Nočem da me preveč "oberejo", ker se na te zadeve ne spoznam...
In ali se je spremenil zakon za rezidente ali je isti kot pred 2 meseci za plačevanje dohodnine firme???
Res še 1x hvala za pomoč!
Zdaj me pa še zanima, če mogoče veste kolikšna je mesečna vsota, ki jo firma plačuje zame za dohodnino?
Nočem da me preveč "oberejo", ker se na te zadeve ne spoznam...
In ali se je spremenil zakon za rezidente ali je isti kot pred 2 meseci za plačevanje dohodnine firme???
Res še 1x hvala za pomoč!
Dohodnina se obračuna od vaše bruto plače, od katere se odštejejo prispevki delojemalca in mesečni znesek splošne olajšave ( delavec ima lahko še olajšave npr. za otroka itd.) Tako dobljeni znesek je osnova za izračun dohodnine. Pogledati morate v dohodninsko lestvico in vidite, koliko dohodnine je potrebno odvesti.Firma za vas ne plačuje dohodnine, pač pa jo v vašem imenu nakaže na Durs (ne vem, kako bi to drugače razložila). Če vam je med letom odtegnjeno preveč/premalo dohodnine, se ob oddaji konec leta to poračuna.
LP
LP
Regres za letos vam pripada v celoti za lani pa za en mesec. Če vam firma noče izplačat in tudi vi ne boste več nič imeli z njimi, se preprosto obrnite na delavno inšpekcijo in podajte prijavo. Prav tako lahko na policijo podate kazensko ovadbo.
Glede statusa rezident/nerezident. Tujec mora res biti v SLO 183 dni, da pridobi status rezidenta, vendar je ta status začasen in ga mora tujec z vlogo na Dursu sam uveljavljati v januarju za preteklo leto. Če pa tujec že 5 let začasno prebiva v SLO, lahko pridobi status rezidenta za nedoločen čas. Ves ta čas (5 let) mora delodajalec delavcu plačo obračunavati kot nerezidentu, kljub dejansko prebitim 183 dnevom v SLO. To pomeni, da se dohodnina obračuna od bruto plače - prispevki iz plače. Ko tujec pridobi odločbo o statusu in če je bil več kot 183 dni v SLO, se preveč plačana dohodnina poračuna pri informativnem izračunu dohodnine za preteklo leto. Če podjetje ne upošteva tega, bodo težave nastopile s 01.01.2010 pri oddaji REK-a.

Meni so na davčni dali pojasnilo, da se ga po 183. dneh bivanja in dela v SLO pri izplačilu plače lahko upošteva kot rezidenta. Tujec mora vlogo oddati v decembru tekočega leta in v januarju dobi odločbo o rezidentstvu za preteklo leto.
Moje mnenje: to je pošteno, zakaj bi celo leto nekdo plačeval "polno" dohodnino, če je vnaprej jasno, da odločba bo, saj izpolnjuje vse pogoje.
Še kdo?
LP
Moje mnenje: to je pošteno, zakaj bi celo leto nekdo plačeval "polno" dohodnino, če je vnaprej jasno, da odločba bo, saj izpolnjuje vse pogoje.
Še kdo?
LP
Na Dursu sem najprej oddala vlogo za status v decembru (kljub temu, da je bil v SLO že več kot 183) in je bil status priznan samo do dneva vložitve vloge. Za preostalo ni bil priznan status tako, da sem vlogo ponovno oddala v januarju za celo preteklo leto.
Očitno smo spet tam, kot je bilo že v enem prispevku napisano, da si vsak davčni referent/davčna izpostava razlaga po svoje.
Jest delam tako kot sem že prej napisala ravno zaradi tega, da ob morebitnem davčnem pregledu ne bi bilo kaj narobe.
Očitno smo spet tam, kot je bilo že v enem prispevku napisano, da si vsak davčni referent/davčna izpostava razlaga po svoje.
Jest delam tako kot sem že prej napisala ravno zaradi tega, da ob morebitnem davčnem pregledu ne bi bilo kaj narobe.
Ja žalostno, da vsak referent razlaga zadeve po svoje. Jaz do sedaj nisem imela problemov. Očito bomo imeli še pestro po 1.1.
Lep dan še naprej
Lep dan še naprej
Kako si razlagajo na DURS-u je ponovno razvidno iz poziva davčnega organa (ponovno zato, ker je poziv vsako leto na njihovi strani) za ureditev statusa:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... a_statusa/
lp
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... a_statusa/
lp
Zdravo,
imam tudi sama eno vprašanje, pa ga bom zastavila kar tukaj.
In sicer. Oseba v rednem delovnem razmerju od 1.1.2009 dalje se npr. sredi leta odloči otroka "dati v davčno olajšavo". Kako se to izvede? Mora to zaposlena oseba sama s kakšnim obrazcem narediti na Dursu? Ali delodajalec v njegovem imenu? Od kdaj dalje pa velja? Če se odloči npr. s 1.8.2009, predvidevam, da od avgusta dalje je otrok v olajšavi. Kaj pa za predhodno obdobje pred 1.8.2009. Kdo mora to vložit?
Hvala za pojasnila in odgovore
Lahko noč,
Lejla
imam tudi sama eno vprašanje, pa ga bom zastavila kar tukaj.
In sicer. Oseba v rednem delovnem razmerju od 1.1.2009 dalje se npr. sredi leta odloči otroka "dati v davčno olajšavo". Kako se to izvede? Mora to zaposlena oseba sama s kakšnim obrazcem narediti na Dursu? Ali delodajalec v njegovem imenu? Od kdaj dalje pa velja? Če se odloči npr. s 1.8.2009, predvidevam, da od avgusta dalje je otrok v olajšavi. Kaj pa za predhodno obdobje pred 1.8.2009. Kdo mora to vložit?
Hvala za pojasnila in odgovore
Lahko noč,
Lejla
zaposleni vam pisno poda izjavo, da želi od ... meseca dalje imeti obračunano olajšavo za ... pri plači. Neupoštevani meseci za olajšavo se upoštevajo pri dohodini, saj bo (predvidevam) uveljavljala olajšavo za celo leto. Lahko pa v januarju oddate na durs izjavo, da koristi olajšavo za ... za celo leto in tretja možnost, med letom ne koristi olajšave in jo uveljavlja z ugovorom na informativni izračun dohodnine za celo leto.
LP
LP