Pozdravljeni!
Ob preverjanju podatkov sem naletela na napako v otvoritveni bilanci, ki jo je program avtomatsko naredil in sicer temeljnica ni izravnana. Ko se se obrnila na programerja le-ta trdi, da je to moja napaka.
Mi lahko prosim nekdo razloži katere podatke naj preverim (katero bilanco?) In katere naj uporabim, saj bi rada sama še enkrat naredila otvoritveno bilanco, ker tej tehnologiji enstavno ne zaupam preveč.
Hvala!
Napačna otvoritvena bilanca
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Napačna otvoritvena bilanca
Če otvoritvena bilanca ni izravna potem ni izravnana tudi zaključna lanskega leta. Napaka se ponavadi zgodi če je kakšna nekonsistentnost v podatkih lanskega leta.
Izpisšite si bruto bilanco na 31.12.2008. in na tej osnovi preverite otvoritveno bilanco. Če sta različni je napaka v programiranju. Če sta enaki je napka v knjiženju lanskega leta. ( Preveriti je potrebno tudi devizne knjižbe )
Izpisšite si bruto bilanco na 31.12.2008. in na tej osnovi preverite otvoritveno bilanco. Če sta različni je napaka v programiranju. Če sta enaki je napka v knjiženju lanskega leta. ( Preveriti je potrebno tudi devizne knjižbe )
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Otvoritvena bilanca je enaka končnim stanjem kontov preteklega leta po zaprtju razredov 4, 7 in 8, razporeditvi dobička in oblikovanju obveznosti za davek. Preglejte končna stanja lanskega leta, ugotovite kje se stanja razhajajo.
PS.: Zdi se mi pa čudno, da program pusti prenos temeljnice v glavno knjigo, če stanja niso vskljena. A lahko operacijo (otvoritveno temeljnico) izbrišete in ponovno oblikujete, oziroma jo lahko odprete in porpavljate ročno?
PS.: Zdi se mi pa čudno, da program pusti prenos temeljnice v glavno knjigo, če stanja niso vskljena. A lahko operacijo (otvoritveno temeljnico) izbrišete in ponovno oblikujete, oziroma jo lahko odprete in porpavljate ročno?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

To se lahko zgodi, če pri kontih nimate pravilno nastavljeno, da se oz.se ne prenaša v novo leto.
Vsaj moj program dela to.
Mirjana
Vsaj moj program dela to.
Mirjana
Hvala za vaše odgovore!
Mg... Da, bilanci sta različni. Lansko leto je vse pravilno poknjiženo in zaključeno.
Mirko... program dovoli marsikaj, česar res ne bi smel, pa te na to niti ne opozori. Prav tako dovoli popravljati vse temeljnice. Saj vem da bom mogla kupiti nov program, ker je tale res preveč kompliciran in premalo natančen, vendar mi trenutno finančna sredstva ne dopuščajo, zatorej bi rada vsaj to kar lahko imela pravilno narejeno.
Adut... hvala za opozorilo, tudi tale program ima tale hakeljc da mora imeti pri nastavitvah kontov vezo, sicer se ne prenašajo v otvoritveno bilance.
Mg... Da, bilanci sta različni. Lansko leto je vse pravilno poknjiženo in zaključeno.
Mirko... program dovoli marsikaj, česar res ne bi smel, pa te na to niti ne opozori. Prav tako dovoli popravljati vse temeljnice. Saj vem da bom mogla kupiti nov program, ker je tale res preveč kompliciran in premalo natančen, vendar mi trenutno finančna sredstva ne dopuščajo, zatorej bi rada vsaj to kar lahko imela pravilno narejeno.
Adut... hvala za opozorilo, tudi tale program ima tale hakeljc da mora imeti pri nastavitvah kontov vezo, sicer se ne prenašajo v otvoritveno bilance.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mislim, da ste blizu rešitvi
- pojdite po lanski bruto temeljnici in preverite stanja z otvoritvami.
PS.: Vemo, da ni pravilna možnost popravljanja in odpiranja že vnešenih temeljnic, ali celo vrivanja otvoritvene - a kaj, ko smo tako pragmatični - meni to pride kar prav. Malce težko bi bilo pričeti s knjiženjem, če bi čakal na otvoritve.
PS.: Vemo, da ni pravilna možnost popravljanja in odpiranja že vnešenih temeljnic, ali celo vrivanja otvoritvene - a kaj, ko smo tako pragmatični - meni to pride kar prav. Malce težko bi bilo pričeti s knjiženjem, če bi čakal na otvoritve.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Sporočam, da sem uspela uskladiti otvoritveno bilanco, sicer mi še vedno ni jasno od kje so se znašle te cifre, vendar mi je zdaj pomembno le to da sem uspela.
Hvala za vaše nasvete! Zlati ste!
Hvala za vaše nasvete! Zlati ste!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sedaj pa poglejte še navodila programerjev in preverite pravilnost vših nastavitev.
Mirko
Mirko