Pozdravljeni!
Zanima me, če se pri knjiženju osnovnega sredstva pridobljenenega z leasingom knjiži z obrestmi in se nato korigira vrednost vsake tolko z EURIBORJEM, kar nato pomeni, da je skoraj vsak mesec drugačen strošek amortizacije glede na višino obrestne mere. Ali je to sploh možno?
Pravtako pa me zanima, če je možno pri nabavi stroja k nabaveni vrednosti šteti stroške nočitve osebe, ki je pripeljala ta stroj?
najlepša hvala za odgovor,
lp, g
Osnovno sredstvo in obresti
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Osnovno sredstvo in obresti
Med osnovna sredstva se vključi v svoji nabavni vrednosti (poglejte tudi SRS 1.19 in SRS 1.57), obresti so stroški obdobja, v katerem nastajajo. Pomeni, da so obresti, ki so zajete v odplačilu (anuiteti) strošek tekočega obdobja.
lp
lp
Hvala za odgovor, samo eni vseeno vztrajajo, da je to potrebno zraven knjižiti.
Pravtako pa me zanima, če je možno pri nabavi stroja k nabavni vrednosti šteti stroške nočitve osebe, ki je pripeljala ta stroj?
lp,g
Pravtako pa me zanima, če je možno pri nabavi stroja k nabavni vrednosti šteti stroške nočitve osebe, ki je pripeljala ta stroj?
lp,g
Obresti lahko evidentirate v okviru dolg. obveznosti iz finačnega najema (celotno obveznost z obrestmi in posebej popravek obveznosti za obresti..tako je tudi obveznost izkazana zgolj v nominalni vrednosti).
lp
lp
Po mojem je cena os vse od nabave do montaže, dokler os ni usposobljeno za uporabo. Takrat se tudi začne amortizacija.gregec napisal/-a: Pravtako pa me zanima, če je možno pri nabavi stroja k nabavni vrednosti šteti stroške nočitve osebe, ki je pripeljala ta stroj?
jaz sem bila seznanjena s tem, da celotno vrednost glavnico + obresti knjižim v knjigo osnovnih sredstev kot vrednost os in potem normalno amortiziram čez mesece odhodke za obresti pa ne prikazujem, ker so vključeni v amortizaciji, če bi pa v vrednost os vključila samo glavnico, bi pa vsak mesec morala taznjiževati še obresti kot odhodke-stroške.
upam, da je prav...
upam, da je prav...
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Menim, da lahko tudi stroške nočitve pripišete nabavni vrednosti stroja; a po mojem, bi jih moral dobavitelj vključiti v račun. Mislim, da povračila nočitev izhajajo iz pravic iz delovnaga rezmerja..
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

casper: ni prav, ker je nabavna vrednost osnovnega sredstva vrednost iz računa ter vsi stroški, ki so povezani z njeno usposobitvijo za uporabo (SRS 1.19) - njegova vrednost je enaka pošteni vrdnosti/poštena vrednost je prodajna vrednost iz računa ali sedanji vrednosti najmanjše vsote najemnin, pri smer morate te vsote diskontirati in na koncu je diskontirana vrednost enaka nakupni vrednosti.
Na drugi strani pa imate tudi nepravilno izkazane obveznosti, saj je obveznost iz finančnega najema lahko prikazana le v višini "glavnice), medtem ko so obresti bodoče obresti, ki še ne predstavljajo obveznosti (zato pa evidentiranje v bruto znesku in popravek za obresti=glavnica).
lp
Na drugi strani pa imate tudi nepravilno izkazane obveznosti, saj je obveznost iz finančnega najema lahko prikazana le v višini "glavnice), medtem ko so obresti bodoče obresti, ki še ne predstavljajo obveznosti (zato pa evidentiranje v bruto znesku in popravek za obresti=glavnica).
lp