Nakup avta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SILVA-5
Nov član
Nov član

Nakup avta

Odgovor Napisal/-a SILVA-5 »

Pozdravljeni!

Sem d.o.o.(poslovno svetovanje), od 1.10. davčni zavezanec.

1) Kupiti moram avto (3 leta star). Ali je boljše,da ga imam pisanega na firmo in kupim iz d.o.o. TRR ali da ga kupim privat? Rad bi porabil denar, ki mi "leži" na TRR d.o.o.? Kako to knjižim?
2) Odpiram še eno podjetje - d.o.o..Gre za Zavarovalno zastopniško družbo in je treba plačati 625 Eur za vlogo na Agenciji za zavarovalni nadzor. Ali lahko moja firma posodi denar novi in ji ta vrne,ko bo uradno odprta in mela priliv? Kako se pa to knjiži?

Najlepša hvala za vašo pomoč!

SILVA
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Nakup avta

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Glede prvega vprašanja je vse odvisno od posameznika. Odvisno koliko boš avto tudi v zasebne namene uporabljal.

Ne vem kako bi lahko podjetje posodilo še ne ustanovljenem podjetju denar.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če hočete dobiti točen odgovor glede avtomobia, bo mogoče potreben točen izračun, kaj to pomeni skupaj z podjetje in za posameznika. So primeri, ko je, ko se avto uporablja tudi za privatne vožnje (pot v in iz službe) celo bolje, da ga kupi podjetje. V kolikor zaposlenemu obračunate boniteto, je to za podjetje davčno priznan odhodek.

Iz stališča zaposlenega, je velikokrat ugodnejša uporaba osebnega vozila in obračun kilometrine. Velikokrat je ta varjanta ugodnejša.

Kolegica, ki je odpsla računovodski servis in ima do službe 5o km si je izračunala, da je zanjo uodnejše (ima d.o.o.), če kupi avtomobil na firmo in upošteva boniteto. Seveda, je potrebno upoštevat tudi službene poti.

Pomemno dejstvo je, kaj je cil podjetnika - ali le zmanjševati davčno osnovo (maksimiranje stroškov), ali maksimirati dobiček, ali pa optimirati tako stroške kot davčno obveznost.

Drugo vprašanje je mogoče rešiti z posojilom vam, ki nato kot fizična oseba vlaga v drugo podjetje. A tu vidim manjo past - povezane osebe. Ne mislim tu vaši podjetji, pač pa vas in prvi d.o.o. (pazite na obresti za posojilo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SILVA-5
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a SILVA-5 »

Hvala za odgovor!

Če sem prav razumela, meni (fizični osebi)bi dal prvi d.o.o posojilo, jaz pa bi vložila v drug zavarovalniški d.o.o.? Kako se to poknjiži?

Glede avta pa tako, delam na domu, imam pa veliko voženj do franšize, do strank...Ne vem, ali se potem bolj splača obračunat boniteto in kilometrino, ali raje kupit osebni avto? Denar na TRR d.o.o. mi leži in bi ga rada porabila, ne da zalagam iz osebnega TRR.

Hvala še enkrat
SILVA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če imate avto kot fizična oseba si prek TRR nakazujete kilometrino. V kolikor imate pa služben avto, si lahko bincin plačujete s poslovno kartico.

Kaj se vam bolj splača? Gledano iz stališča d.o.o.-ja mogoče obračun bonitete. Za podjetje je potreben izračun stroška kilometrin v primerjavi z vsemi stroški, ki nastanejo z službenim vozilom (amortizacija, gorivo, vzdrževanje, boniteta).

Nekateri vidijo v izplačilo kilometrin tudi možnost da pridejo do denarja - toda to je v bistvu le nadomestilo za strošek vašega avtomobila.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne vem, moboče je še kaka druga možnost...

V prvem d.o.o.-ju bi bil to kredit, v drugem pa lahko ustanovitveni kapital.
Mirko Slika
Odgovori