društvo - začetnica
Moderator: Mirko Zbačnik
društvo - začetnica
Lep pozdrav,
3 leta vodim enostavno knjigovodstvo za samostojnega podjetnika (kot fizična oseba, nimam računovodskega servisa). Sedaj pa me je za pomoč prosilo društvo, ki deluje dve leti, imajo samo članarino, lansko bilanco so oddali z 0. Prosim, če mi lahko poveste, kaj je potrebno voditi za društvo, kako se prikazuje članarina, se vodi podobno kot za samostojnega podjetnika...
Zanima pa me tudi to, če je res, da bilance ne bo mogla več oddajati fizična oseba, ampak samo pooblaščen računovodski servis oz. računovodja?
hvala za vašo prijaznost in lep pozdrav,
Blanka
3 leta vodim enostavno knjigovodstvo za samostojnega podjetnika (kot fizična oseba, nimam računovodskega servisa). Sedaj pa me je za pomoč prosilo društvo, ki deluje dve leti, imajo samo članarino, lansko bilanco so oddali z 0. Prosim, če mi lahko poveste, kaj je potrebno voditi za društvo, kako se prikazuje članarina, se vodi podobno kot za samostojnega podjetnika...
Zanima pa me tudi to, če je res, da bilance ne bo mogla več oddajati fizična oseba, ampak samo pooblaščen računovodski servis oz. računovodja?
hvala za vašo prijaznost in lep pozdrav,
Blanka
-
zlata ribica
- Računovodski vajenec

Re: društvo - začetnica
Vodenje knjigovodstva v društvu (enostavno ali dvostavno) je odvisno od prometa. Za društva, ki imajo samo članarino in kakšno donacijo od občine je možno voditi enostavno knjigovodstvo oziroma poenostavljeno enostavno knjigovodstvo, drugače pa je dvostavno preglednješe. Kar pa se tiče oddaje bilance in davka od dobička je to možno samo preko interneta in morate biti pooblaščeni s stani društva, društvo pa mora pridobiti certifikat (sigenca ali kaj podobnega). Prav tako je pomembmo, da ločite pridobitno in neprodobitno dejavnost ( v kolikor obstajata obe). Načeloma društvo, ki opravlja samo nepridobitno dejanost nima dobička, davčno bilanco pa mora vseeno oddati.
lep pozdrav
lep pozdrav
Najlepša hvala za odgovor. Zanima pa me še to, ali mora društvo pridobiti certifikat ali je dovolj, da ga ima samo pooblaščena oseba, ki za društvo vodi računovodstvo. V mojem primeru, ko vodim enostavno knjigovodstvo za samostojnega podjetnika, imam sama certifikat, on pa ne. In me je pooblastil in zanj oddajam poročila. Razen, če je za društva drugače?
Hvala in lep pozdrav,
Blanka
Hvala in lep pozdrav,
Blanka
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če vaš certifikat ustreza, je stvar dogovora med vami in društvom, kako boste zadevo uredili.
Bistvena razlika pri društvih je le davčni obračun. Obdavčena je le pridobitna dejavnost. Malce pobrskajte po forumu in mogoče po Bazi znnja in z malce truda verjamem, da vm bo šlo (drugače pa povprašajte na forumu
). V bistvu napravite dva izkaza uspeha. Enega skupnega, drugega pa le od pridobitne dejavnsoti.
Članarine predstavljajo prihodke iz nepridobitne dejavnosti...
Bistvena razlika pri društvih je le davčni obračun. Obdavčena je le pridobitna dejavnost. Malce pobrskajte po forumu in mogoče po Bazi znnja in z malce truda verjamem, da vm bo šlo (drugače pa povprašajte na forumu
Članarine predstavljajo prihodke iz nepridobitne dejavnosti...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala tudi vam za odgovor in spodbudne besede.
Blanka
Blanka
Društvo vas naj samo pooblasti in boste lahko uporabljali svoj certifikat.
Glede na to, kar ste napisali, imate samo nepridobitno dejavnost (letos bodo tudi prihodki, ki jih dobimo od države spadali med nepridobitno dejavnost). Pri obračunu davka napišete prihodke in stroške in nato oboje izvzamete - rezultat pa je vedno 0.
Glede na to, kar ste napisali, imate samo nepridobitno dejavnost (letos bodo tudi prihodki, ki jih dobimo od države spadali med nepridobitno dejavnost). Pri obračunu davka napišete prihodke in stroške in nato oboje izvzamete - rezultat pa je vedno 0.
Simona
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ste 100 % prepričani??simonas napisal/-a: spadali med nepridobitno dejavnost). Pri obračunu davka napišete prihodke in stroške in nato oboje izvzamete - rezultat pa je vedno 0.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če gre za nepridobitno dejavnost potem ja. Kot prihodke imajo samo članarine (če sem prav razumela), stroški pa se pri nepridobitni tudi izvzamejo.Mirko Zbačnik napisal/-a:Ste 100 % prepričani??simonas napisal/-a: spadali med nepridobitno dejavnost). Pri obračunu davka napišete prihodke in stroške in nato oboje izvzamete - rezultat pa je vedno 0.
Da bodo donacije s strani države letos spadale v nepridobitno dejavnost pa mi je bilo podano nekaj dni nazaj na seminarju.
A napačno razmišljam??
Simona
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Zanimivo, tu je povezava na neuradno prečipčeno besedilo pravilnika in še pojasnilo DURS.
Mirko
Mirko