Podjemna, avtorski honorar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TANAJA-2
Novinec
Novinec

Podjemna, avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a TANAJA-2 »

Pozdravljeni!

Mož ima d.o.o. (ni davčni zavezanec, zaposlen je drugje). Ker sva laika, sva naredila napako in je meni nakazal 300 EUR za potne stroške (nekajkrat sem mu malo pomagala, jaz sem zaposlena drugje). Kaj narediti v tem primeru? S podjetjem nimam sklenjene nobene pogodbe. Ali bi bilo za moža najbolje, da skleneva avtorsko pogodbo (zaradi davkov) ali podjemno?
Ker sva stvar zamočila, mi lahko pomagate, kaj je najbolje v tem primeru, da je legalno?
Butasto vprašanje, denarja ne morem nazaj nakazati, pa je vse ok???

Hvala še enkrat

TANAJA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Podjemna, avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede narave vašega dela (pomoči možu) vejretno to ni avtorsko delo, zato je bolje podjemna pogodba in mislim, da lahko poleg vključite tudi potne stroške in jih obdavčite enako kot izplačilo po pogodbi.

Legalen način popravka napak, tudi za nevednost je postopek samoprijave, s katerim plačate poleg neplačanih davščin tudi zamudne obresti (te niso oderuške).

Kako bi bilo tretirano vračilo nakazila po omoti - ne vem. Mogoče bi "šlo skozi, ali pa..."
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
milenav
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a milenav »

To pomeni, če želiš popraviti napako (delavec delal na črno, ni hotel podpisati nobene pogodbe), da napako odpraviš narediš to kot če bi imel podpisano podjemno pogodbo.

Ali je še kakšen drug način da popraviš napako.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede davčne obveznosti je institut samoprijave kar v redu. Tako lahko nesankcionirano odpraviš napake za nazaj. Drugo je kršitev delovnopravne zakonodaje, oziroma drugih pravnih razmerjil. Kar se tiče popravka davčnih prekrškov zadosuje, vendar morate to opraviti pred morebitnio najavo davčnega pregleda.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori