darila v društvu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zlati
Začetnik
Začetnik

darila v društvu

Odgovor Napisal/-a zlati »

Pozdravljeni,
smo društvo financirano samo s članarino, torej ustvarjamo samo nepridobitne prihodke. Zanima me kako potem obravnavamo darila (reprezentanca), ki jih delimo z namenom povečanja članstva. ALi moramo od 50% vrednosti daril plačati davek. ali se šteje, da so to nepridobitni odhodki, ker imamo tudi samo nepridobitne prihodke.
Hvala!
Zlati
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: darila v društvu

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Reprezentanca po mojem pomeni strošek pogostitve nečlanov društva, darila pa bi bolj smatral kot strošek propagande. Po mojem razumevanju pridobivnje članstva ni pridobitna dejavnost s katerim bi dosegali prihodke pridobitne dejavnosti. Četudi bi ugotavljali dejanske pridobitne odhodke, potem tega stroška ne bi šteli poleg.

V kolikor pa ugotavljate pridobitne odhodke po ključu pridobitnih prihodkov, to opredeljevanje nepotrebno. Ker so vsi vaši prihodki nepridobitne narave, tudi ni pridobitnih odhodkovm, s katerimi bi zmanjševali davčno osnovo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
izidora
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: darila v društvu

Odgovor Napisal/-a izidora »

Vprašala bi, kako je z donacijo, ki jo da društvo drugim.
Smo društvo ustanovljeno z nameno zbiranja prostovoljnih sredstev za nakup mamografskega aprata za zdravstveni dom. Dve leti smo zbirali sredstva, v letu 2009 pa kupili aprat in ga podarili zdravstvenemu domu. Kako se ta sredstva prikažejo v obrazcu davek iz dobička pravnih oseb glede o,3% doboljenih donacij.
Hvala in lp.
Odgovori