Odpravnina ob upokojitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
Odpravnina ob upokojitvi
Delavec prejme 2 povprečni mesečni plači v RS za pretekle 3 mesece .
Ali prav razumem, da je to znesek 1415,08 krat 2 ?? Torej 2830,16 ? In to sploh ni z ničemer obdavčeno, niti z dohodnino?
lp
Ali prav razumem, da je to znesek 1415,08 krat 2 ?? Torej 2830,16 ? In to sploh ni z ničemer obdavčeno, niti z dohodnino?
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Re: Odpravnina ob upokojitvi
Uredba o povračilu stroškov:
10. člen
(odpravnina ob upokojitvi)
Odpravnina ob upokojitvi se do višine 4.063 eurov ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
10. člen
(odpravnina ob upokojitvi)
Odpravnina ob upokojitvi se do višine 4.063 eurov ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Hvala za odgovor. Znesek 2830,16 je pa pravi?
lp
lp
Znesek, ki ga navajate, je za avgust... če gledava črko zakona, velja ta določba:
Povprečna bruto plača junij 09 – avgust 09: 1.422,84 EUR - to je povprečje preteklih 3 mesecev in jaz bi vzela to.
Povprečna bruto plača junij 09 – avgust 09: 1.422,84 EUR - to je povprečje preteklih 3 mesecev in jaz bi vzela to.
Naty
Najlepša hvala Naty 
Mi še lahko kdo pomaga, kateri rek je treba oddati, katero vrsto dohodka. Našla sem samo odpravnino iz posl.razlogovi in iz razloga nesposobnosti. Pod katero vrsto dohodka spada odpravnina ob upokojitvi??
lp
lp
REK-1 oddate le v primeru preseganja zneska, vpišete le tisti del, ki presega neobdavčen del:
- vrsta dohodka 1003, iREK 1104 = jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi.
lp
- vrsta dohodka 1003, iREK 1104 = jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi.
lp
Aha, torej če mu izplačamo v znesku, ki je določen v KP, in ne presega omejitve, mi ni treba oddajati ničesar.
Kako pa obračunam in sknjižim to odpravnino ?? Ali moram narediti obračun, npr. plačilno listo za to odpravnino. Tako in tako je samo bruto znesek in nič prispevkov in davkov.
Pa še to prosim.... kako pa sknjižim to odpravnino ??
Hvala in lp...
Kako pa obračunam in sknjižim to odpravnino ?? Ali moram narediti obračun, npr. plačilno listo za to odpravnino. Tako in tako je samo bruto znesek in nič prispevkov in davkov.
Pa še to prosim.... kako pa sknjižim to odpravnino ??
Hvala in lp...
Če znesek ne presega zneska iz uredbe, potem ne oddajate REK obrazca, saj ne odtegnete dohodnine/davka.
Odpravnino izplačate preko plačilne liste, saj boste le na ta način imeli vse podatke o izplačilih za delavca (analitična evidenca dohodkov po delavcih).
Odpravnina je drug strošek iz delovnega razmerja:
473/255 kratk.obvez. za druge prejemke izdelovnega razmerja.
lp
Odpravnino izplačate preko plačilne liste, saj boste le na ta način imeli vse podatke o izplačilih za delavca (analitična evidenca dohodkov po delavcih).
Odpravnina je drug strošek iz delovnega razmerja:
473/255 kratk.obvez. za druge prejemke izdelovnega razmerja.
lp
Najlepša hvala
lp
lp
Odpravnino zaradi prenedanja iz poslovnih razlogov, 109. čl. zakona o DR, si recimo lahko izplačaš desetkratnik povprečne plače,ali po zakonu ti pripada 1/3 bruto plače krat število let pri zadnjem delodajalcu, če je to ugodneje za delavca. Zanima me če je desetkratnik povprečne plače 14.000,0o, tretjina bruto plače pa 18.000, ali se znesek 3000 obruti, ali dobim od teh 3000,00 samo moj neto.... Upam da sem prav zastavla vprašanje.. Hvala za odgovor..lp