oblikovanje rezervacij za velika popravila...

Moderator: Mirko Zbačnik

ROKININA
Začetnik
Začetnik

oblikovanje rezervacij za velika popravila...

Odgovor Napisal/-a ROKININA »

Pozdravljeni, forumovci.

Kako je letos z oblikovanjem rezervacij za velika popravila? Ali ta olajšava še obstaja?
Kašen je pogoj za oblikovanje, kdo mogoče ve kaj več oz. mi lahko "namigne" link, kjer o tem kaj več piše?

Hvala za vsako informacijo že vnaprej. :)

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: oblikovanje rezervacij za velika popravila...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da to ni več možno.

Lahhko pa obravnavate predvidene stroške vzdrževanja kot sestavni del večjega osnovnega sredstva. Stopnjo določite glede na vrsto osnovnega sredstva, za katere predvidevate popravilo. Vendar, ker je obveza razporeditve osnovnega sredstva na sestavne dele šele s sprejetjem SRS 2006, po mojem to velja le za OS, nabavljena v času veljave le-teh.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Mirko, hvala.

Mi lahko to "stopnjo", prosim, malo bolj po domače razložite? Kakšen je postopek za izračun predvidenih stroškov vzdrževanja? :oops:

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bom poskusil! :spomezik:

Predvidevava, da že ob nabavi, naj bo to nekega objekta, predvidiva popravilo čez 8 let. Nabavna vrednsot je 50.000 € (z DDV 60.000). Kot sem že omenil, SRS določajo, da moramo osnovna sredstva razporediti na sestavne dele. Kot sestavni del lahko tako obravnavamo tudi predvideni znesek popravila. Predvidevava, da bo znesek 5.000 €. Razdelitev knjižimo lahko na različna analitična konta 021,

Knjiženje nabave:
/220 60.000 € Celotna nabavna vrednso
160/ 10.000 € DDV
027/027 50.000 € Obvezno prek kontov pridobivana
021../ 45.000 € Gradbeni objekt
021../ 5.000 € Znesek porpavila

Za gradbeni objekt smo predvideli, da bo trajal 40 let, letna stopnja 2,5 %. ker smo predvideli, da bo vzdrževanje objekta žez 8 let, na tej osnovi določimo tudi amortizacijsko dobo in stopnjo, ki je 12,5 %.

Izračun amortizacije za prvo leto:
Gradbeni objekt: 45.000,00 € 2,50% 1.125,00 €
Znesek popravila: 5.000,00 € 12,50% 625,00 €

Amortizacija za 8 let:
Gradbeni objekt: 9.000,00 €
Znesek popravila: 5.000,00 €
Skupaj: 14.000,00 €

Zaradi lažje ponazoritve bom prikazal amortizacijo v skuopnem znesku za vseh 8 let (ne bom prikazal prenosa):ž

Knjiženje amortizacije:
431/ 14.000 € Kar v skupnem znesku
/031.. 9,000 € Amortizacija zgradbe
/031.. 5.000 € Amortizacija zneska popravila.

Na analitiko konta 031.., kjer vodimo popravek vrednsoti le za znesek porpavila imamo po osmih letih stanje 5.000 €. Ko po tem obdobju napravimo popravilo, prejmemo račun od dobavitelja. Zaradi lažjega razumevanja naj bo enak predvidenem znesku. V praksi je to malo verjetno. To ne bo strošek obdobja, pač pa bomo za znesek popravila zaprli stanje tega kotna.

Knjićženje računa za porpavilo:
/220 6.000 € Vrednost dejanskega popravila po računu
/160 1.000 € DDV
031../ 5.000 € Zapremo poprevek vrednosti

To pomeni, da smo dejanske stroške usredstvili na način, da smo zmanjšali do takrat zmanjšali amortizacijski popravek vrednosti.

Kar se tiče davčnega priznanja amortizacije, tu ne bi smel biti problem. Davčno priznane stopnje upoštevamo stopnje, ki veljajo za dele gradbenih objektov. Za dele gradbenih objektov je to 6 %, za znesek popravila pa obravnavamo ko opremo in je ta stopnja 33,3 %.

Upma, da je zadeva dovolj jasna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Mirko: Kot sestavni del lahko tako obravnavamo tudi predvideni znesek popravila.?

Prvič vidim in si ne znam razlagati, kje bi bilo to utemeljeno?
Enako tudi am.stopnjo za gr. objekt, večjo od 6% - seveda če govorimo o davčno priznani??

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Res, nisem bil ravno prezizen.

Omenil sem, da po SRS moramo gradbeni objekt razdeliti na sestavne dele (SRS 1.16). Na samo zgradbo in na njen sestavni del, to je streha, okna. In ravno ta so največkrat deležna popravil in vzdrževanj. Tako je po mojem definirana davčno priznana stopnja 6 %. Za zidan del zgradbe je seveda 3 %, za sestavne dele, katere sem kot primer navedel, pa 6 %. V mojem primeru sem pač vzel kot primer celotne zgradbe, ki bi jo vzdrževali.

Seveda, veljajo za pripoznanje zadoščeno pogojem:
- pomemnost vrednsoti stroškov v oprimerjavi s celotno vrednostjo osnovnega sredstva,
- da se pojavljajo v rednih obdobjih in
tudi pogojem, ki so pomembni ob pripoznanju opredmetenih osnovnih sredstev:
- da se jih da zanesljivo izmeriti,
- da bodo prinašale gospodarske koristi.

Citiram odstavek iz SRS 1.16: Predvideni zneski stroškov rednih pregledov oziroma popravil opredmetenih osnovnih sredstev se obravnavajo kot deli opredmetenih osnovnih sredstev.
Mirko Slika
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Mirko, najlepša hvala za trud in izčrpen odgovor. Zdaj mi je jasno. :oops:
Res najlepša hvala. :D

lp :)
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

SRS 1.16: Predvideni zneski stroškov rednih pregledov oziroma popravil opredmetenih osnovnih sredstev se obravnavajo kot deli opredmetenih osnovnih sredstev.
Hvala za napotilo - tega nisem opazil.

Samo potem je lahko davčno priznano največ 6% - kot del gr. objekta in ne kot del opreme: " za znesek popravila pa obravnavamo kot opremo in je ta stopnja 33,3 % ( lapsus - 20%).

LP
!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne, ni lapsus :spomezik: - poglejte 5. odstavek 33. člena ZDDPO-2, ki med drugim navaja:

(5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:
...
2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;
...
4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;
....

Naj pripomnin še, da lahko, ko se pojavi naslednji pegled, v dobi koristnosti opredmetenega osnovnega sredstva, ponovi postopek. V dobi koristnosti pomeni, da še ni končano amortiziranje.
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Po točkah:
1.) popravilo g.objekta ne more biti oprema ali del opreme, temveč del g. objekta;
2,)33,3% = je res nejasen. Jaz sem ga razumel kot samo za raziskovalno dejavnost.
Samo v tem primeru tako ne pride v poštev.
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz razumem zadevo drugače: 4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%; . V drugačni razlagi tudi ne vidm smisla. V kolikor bi se vzdrževanje, ki ga smatramo kot del opredmetenega sonovnega sredstva, amortiziralo v enakem obdobju, ne vidim smisa obravnave popravil na tak način.

PS.: Primera si nisem sam izmislil, temveč ga povzemam iz strokovne literature. :spomezik:
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lahko posreduješ link ali naslov strokovne literature?

Popoln nesmisel je, da bi bili " Predvideni zneski stroškov rednih pregledov oziroma popravil " gradbenih objektov obravnavani kot del opreme!

SRS 1.16: Predvideni zneski stroškov rednih pregledov oziroma popravil opredmetenih osnovnih sredstev se obravnavajo kot deli opredmetenih osnovnih sredstev.

Po osnovni logiki : popravilo opreme = del opreme; popravilo g.objekta = del g.objekta itd.

Po gornji (ne-osnovni) logiki bi potemtakem lahko obravnavali popravilo g.objekta kot del računalniške opreme in AM obračunali po 50% !!!

Absurdno - ampak v tem primeru ne vidim, zakaj bi bila oprema bolj primerna kot računalniška oprema???

LP
Odgovori