Storno avansni račun!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ananas
Začetnik
Začetnik

Storno avansni račun!

Odgovor Napisal/-a ananas »

Pozdravljeni!

Dobili smo plačan avansni račun po pred. v mesecu septembru, v mesecu oktobru smo izdali račun vendar je bil izdani račun
za 882,89 EUR manjši kot plačan avans, zato smo v novembru vrnili teh 882,89 EUR stranki.

Vprašanje pa je ali moram za teh 882,89 EUR naredit storno avansni račun zaradi poračuna DDV?
Moje mišljenje je da, moram naredit storno vansni račun a je tako ?

Hvala in lp.
zlata ribica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Storno avansni račun!

Odgovor Napisal/-a zlata ribica »

Mislim, da bo izstavitev dobropisa, ki vam ga bo vaš kupec potrdil in vrnil boljša rešitev.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da velja tu enako pravilo popravka DDV kot ob normalnih dobropisih, ko si DDV lahko popravimo z izjavo sranke, da ga je tudi ona poravila (ena v + druga v -), kot je odgovorila zlata ribica.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Mirko in zlata ribica. Jaz se pa z vama ne strinjam.

Dobropis je lahko samo vezan na izdan račun za opravljeno storitev ali dobavljeno blago in ne na prejet denar.

To sta po moje dva rezlična pojma. Dobropis je lahko na prihodek ( in ne na priliv )

Ananas. Po moje imate kar prav.

Za prejet denar ste izdali avansni račun. Do višine računa ste DDV "pobotali" z računom.

Višek denarja ste vrnili. Torej morate stornirati avansni račun za presežek denarja.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V mislih sem imel proceduro, ko se zadeve dogajajo v različnih davčnih obdobjih in ko prejemnik avansa upošteva vstopni DDV od celotnega prejema. Izstaitev računa in vračilo se dogajata v naslednjem davčnem obdobju.

V kolikor v istem davčnem obdobju ni bil izdan račun, mora biti izdan avansni račun, ki ga upoštevamo tudi za namene DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ananas
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ananas »

Ne nima smisla izstavljat dobropis ker, gre za fizično osebo in ona mi mina kaj potrdit saj ni bil izstavljen račun!

Sem se pozanimala še pri višjih in tako je že prav, kot sem predvidevala hvala vse za pomoč .

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Žal, tega niste navedli v prvem vprašanju. :spomezik:
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Tokrat to ni bistveno - pravilno je stališče MG, da dobropis sploh ne pride v poštev. lp
Odgovori