Pozdravljeni.
Kot zastopnik tujega podjetja se ukvarjam s prodajo njihovega asortimana, za dopolnitev ponudbe pa sodelujem še z nekaj drugimi podjetji.
Pri prodaji gre za direktno prodajo npr. iz Belgije v Slovenijo, blago se pri meni ne skladišči, razen občasno kakšnega manjšega paketa, povečini se roba dostavlja v prevoznikovo skladišče, kjer ga potem končni kupec prevzema oziroma jaz organiziram prevoz.
Računovodja mi je svetoval, da bi si moral pričeti voditi tudi materialno poslovanje, saj naj bi bil že v davčnem prekršku.
Prosim za vaše mnenje o tej zadevi.
Hvala in lep pozdrav
Materialno poslovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Materialno poslovanje
Odvisno kako gredo papriji. Če dobite od dobavitleja vi račun in potem fakturirate naprej potem morate materialno evidenco zagotoviti vi.
Če blaga niti ne vidite ampak gre direktno to naredite že s prejetimi in izdanimi računi. Prejetega knjižite kot blago v tranzitu, izdanega pa kot prihodek in istočasno razknjižite blago v tranzitu in daste v strošek.
Po artiklih pa ni potrebno knjižiti če lahko zagotovite kontrolo kateri izdani račun je vezan na kateri prejeti.
___
Če pa vaše stranke dobijo račun direktno od tujega podjetja pa vi s tem nimate nič.
Če blaga niti ne vidite ampak gre direktno to naredite že s prejetimi in izdanimi računi. Prejetega knjižite kot blago v tranzitu, izdanega pa kot prihodek in istočasno razknjižite blago v tranzitu in daste v strošek.
Po artiklih pa ni potrebno knjižiti če lahko zagotovite kontrolo kateri izdani račun je vezan na kateri prejeti.
___
Če pa vaše stranke dobijo račun direktno od tujega podjetja pa vi s tem nimate nič.