Pozdrav,
se mi zdi, da sem lani za letos imela 2 potrdili - eno za 25 % normiranih odhod., pa še eno, dodatno za 15 % - posebne olajšave...
Z davčne so mi zdaj poslali obvestilo, naj izpolnim za 2010 zahtevek za ugotavljanje davčne psnove iz dejanovsti z upoštevanjem normiranih odhodkov...
Nič pa o posebni olajšavi, tudi na www.durs.gov.si je nisem našla...
Morda kdo ve kaj o tem?
Hvala.
Lp
A
Posebna olajšava za s. p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Posebna olajšava za s. p.
Tudi potrdilo o uveljavljanju poseben osebne olajšava samozaposlenega v kulturi oziroma novinarstvu velja za davčno leto (311. člen Zakona o davčnem postopku). To pomeni, da boste morali za leto 2010 (kolikor izpolnjujete pogoje, da ste še vedno vpisani v primarni register pri mininstrvu za kulturo) ponovno obvestiti davčni organ, ki vam bo izdal potrdilo v 5 dneh od dneva predložitve obvestila davčnega zavezanca.
Lepa "gesta" davčnega organa, da vas je opozoril, da pravočasno vložite zahtevo za uveljavljanje normiranih stroškov (rok je 30.11. za naslednje davčno/koledarsko leto). Samozaposlena oseba mora sama "voditi evidenco" o posameznih rokih, ki so povezani z njenim delovanjem - kar velja tudi za obvestilo o uveljavljanju posebne osebne olajšave (15%) za naslednje davčno leto.
lp
Lepa "gesta" davčnega organa, da vas je opozoril, da pravočasno vložite zahtevo za uveljavljanje normiranih stroškov (rok je 30.11. za naslednje davčno/koledarsko leto). Samozaposlena oseba mora sama "voditi evidenco" o posameznih rokih, ki so povezani z njenim delovanjem - kar velja tudi za obvestilo o uveljavljanju posebne osebne olajšave (15%) za naslednje davčno leto.
lp
Me je vrglo ven.
Hvala za odgovor, me pa zanima, če je kak link, kjer si lahko sprintam to potdrilo?
Da, davčna se je enkrat za spremembo potrudila, da mi je prišla naproti, ker se res ne spoznam na te zadeve in vsako leot zamujam pri oddaji - in urejam to potem, ko je prepozno - pri prvih honorarjih januarja....
Lp
a
Hvala za odgovor, me pa zanima, če je kak link, kjer si lahko sprintam to potdrilo?
Da, davčna se je enkrat za spremembo potrudila, da mi je prišla naproti, ker se res ne spoznam na te zadeve in vsako leot zamujam pri oddaji - in urejam to potem, ko je prepozno - pri prvih honorarjih januarja....
Lp
a
Ne gre za potrdilo (to vam bo poslal DURS), temveč za obvestilo davčnemu organu, da boste v letu 2010 uveljavljali posebno osebno olajšavo. Ker ste to uveljaljali že v letu 2009, potem že verjetno imate obliko takšnega obvestila, kot na primer:
- vaši podatki (ime, priimek, davčna številka...., );
- obvestilo v skladu s 311. členom Zakona o davčnem postopku;
- dokazilo, da izpolnjujete pogoje: datum in številko vpisa v primarni register pri Ministrvu za kulturo;
- itd, itd.
lp
- vaši podatki (ime, priimek, davčna številka...., );
- obvestilo v skladu s 311. členom Zakona o davčnem postopku;
- dokazilo, da izpolnjujete pogoje: datum in številko vpisa v primarni register pri Ministrvu za kulturo;
- itd, itd.
lp
Lahko vložite tudi zahtevek za znižanje davčne stopnje (d0 10%). Vsi trije obrazci so na dusovi strani - fiz.osebe z dejavnostjo. LP
Povezava na stran, kjer so oblike "obrazcev" (tistih, o katerih govori orljek)
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... ejavnosti/
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... ejavnosti/