DDV po novem - montaža oken

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

DDV po novem - montaža oken

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ker sem bila 2 tedna prikovana na posteljo, do danes nisem vedla, da se je DDV spremenil. In ker moji možgani še ne delujejo tako kot bi bilo treba :roll: mi ni nič več jasno.

Mi dobavimo okna, dobimo račun in moramo po novem odvesti DDV. , kako naprej, potem mi zmontiramo ta okna npr. fizični osebi, izdamo račun, ki ima poleg oken še postavko montaža in demontaža in kako sedaj naprej. Kdo sedaj odvede še preostali DDV.

O groza! Čez par mesecev bo tole enostavno, zdej pa :sjezen: :sjezen:
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: DDV po novem - montaža oken

Odgovor Napisal/-a Nina »

Sicer ste me nekoliko zmedli, ampak predvidevam, da govorite o tej spremembi:

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4206
Danes, 30. 10. 2009, je v Uradnem listu RS, št. 85/09, objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1B, s katerim se od 1. 1. 2010 dopolnjuje in spreminja vsebina veljavnega Zakona o davku na dodano vrednost.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ja ta sprememba me muči.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Čisto za prvo pomoč tale povezava tule: viewtopic.php?f=2&t=30039

Upam, da vam bo kmalu konkretno odgovoril kdo drug ...
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tisdno!
Premalo natančno je postavljena "dilema":
- mi dobavimo okna - glede na to, da nadaljujete naprej s povezavo na fizično osebo, predpostavljam, da ste ta okna dobavili, demontirali stara in montirali nova. Gre za celotno storitev:dobava in montaža oken fizični osebi----- Naprej: dobavimo okna in dobimo račun in moramo odvesti DDV??? nabava oken je za vas nabava materiala ali pa trgovskega blaga in pri tem ni nobene spremembe.
- v prvem primeru gre za opravljeno storitev končnemu potrošniku in ker ta končni potrošnik ni davčni zavezanec, ne morete na njega prenesti obveznosti za DDV - torej pri vas ni nobene spremembe----
- podobno bi ravnali, če bi bila omenjena storitev opravljena pravni osebi, ki ni zavezanec za DDV (94. člen zakona o DDV) v Sloveniji. Tudi v tem primeru se ne boste ravnali po splošnem načelu, da je kraj opravljene storitve tam, kjer ima sedež naročnik.
- pri opravljenih gradbenih storitvah za domače slovenske zavezance za DDV: namesto dobaviteljev so DDV dolžni obračunati in plačati prejemniki dobav, ki bodo imeli hkrati tudi pravico do odbitka DDV - gre za uvedbo mehanizma obrnjene davčne obveznosti.

Ste že ozdraveli?

lp
Odgovori