Imam vprašanje glede delovne dobe in sicer,
po vseh dogajanjih (neplačevanju prispevkov) sem slučajno preverila mojo delovno dobo ter ugotovila da nekaj ni v redu.
Ker sem pred parimi leti bila brezposlena sem po nekaj mesecih dobila novo službo.
Kako je s procenti za delovno dobo nisem bila pozorna ker sem bila vesela da imam službo.
Glede na to da se mi je vsako leto zvišal procent za delovno dobo nisem bila pozorna da se mi je pred parimi leti premaknil datum za nekaj mesecev ko sem dobila zvišan odstotek za delovno dobo.
To leto sem opazila da dodatka ni v tekočem mesecu ko bi moral biti.
V službi sem povprašala in so mi odgovorili da oni delajo prav.
Doma sem pogledala na plačilne liste (ki jih hranim) in ugotovila da sem do leta 2008 dobila pvišan znesek za delovno dobo s plačo za september, leta 2008 sem ta odstotek dobila februarja!
Delovne knjižice nimam in ne vem kako naj ugotovim kdaj napolnim leto delovne dobe, imam pa prijavo z Zavod za zaposlovanje na kateri piše da sam ob prijavi imela dva meseca več delovne dobe kot ga imajo v seadnjem podjetju za uradnega.
Kam naj se obrnem da bi izvedela koliko delovne dobe imam do nastopa sedanje službe, ker sumim da so v podjetju kjer sem prej delala naredili napako in v knjižico napačno napisali dva meseca delovne dobe manj kot je to prikazano pri prijavi na Zavod za zaposlovanje.
Zakaj so mi v sedanjem podjetju naenkrat spremenili mesec v katerem napolnim leto delovne dobe?
Kaj lahko naredim da popravim napako (ki naj bi nastala v prejšnjem podjetju) katero ne obstaja več. Datum začetka dela in prenehanja je pravilen ni pa v knjižico pravino vpisana doba v tem podjetju?
Lep pozdrav
Dores
Delovna doba
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Delovna doba
Predvidevam, df aimate delovno kjižico v podjetju kjer delate v hrambi. Pojdite v kadrovsko in zahtevajte, da vam knjižico izročijo,
Tako boste ugotovila dejansko stanje vpisa v delovno knjižico.
Sam vpis v delovno knjižico ni osnova za nič drugega kot za ugotavljanje dodatka na delovno dobo in dopusta.
Uradni podatki o delovni dobi so tisti, ki jih hrani ZPIZ.
Na Zpizu zahtevajte izpis delovne dobe. Če je ta pravilen, ta izpis dostavite v kadrovsko vaše sedajnje firme kot dokaz o delovni dobi. Če izpis ni pravilen pa na ZPIZU zahtevajete da pričnejo s postopkom ugotovitve dejanskega stanja.
Tako boste ugotovila dejansko stanje vpisa v delovno knjižico.
Sam vpis v delovno knjižico ni osnova za nič drugega kot za ugotavljanje dodatka na delovno dobo in dopusta.
Uradni podatki o delovni dobi so tisti, ki jih hrani ZPIZ.
Na Zpizu zahtevajte izpis delovne dobe. Če je ta pravilen, ta izpis dostavite v kadrovsko vaše sedajnje firme kot dokaz o delovni dobi. Če izpis ni pravilen pa na ZPIZU zahtevajete da pričnejo s postopkom ugotovitve dejanskega stanja.
Re: Delovna doba
Jaz sem imela podoben primer. Na plačilni listi je bil drugačen seštevek delavne dobe kot sem imela jaz v moji evidenci in se mi je ravno tako zamaknil za 2 meseca. V računovodstvu so mi obrazložili, da je to nastalo zato, ker sem bila tista 2 meseca na zavodu za zaposlovenje. Moja delavna doba je bila neprekinjena, tudi tisti čas zavoda, dejansko delo pa sem opravljala 2 meseca manj, kar sem pač efektivno bila zaposlena in ta doba se kasneje upošteva na plačilnih listah.
Lep pozdrav.
Lep pozdrav.