popoldanci in nadom. za prehrano

Moderator: Mirko Zbačnik

roki
Računovodja
Računovodja

popoldanci in nadom. za prehrano

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Že nekaj časa sem v dilemi, kako je s prehrano pri popoldanskem s.p.-ju.
Ali mu jo vi obračunavate ali ne in v kolikšni višini maximalno - minimalno? :?
Kakšna je vaša praksa? Lepo prosim za odgovor. :oops:

LP :)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Imeti morate dokaz (evidence) da ste delali vsaj 4 ure, potem pa lahko obračunate - lahko do maksimalno priznanega zneska za davčne namene.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Tudi mi smo uprašali na DURS ali je popoldanc upravičen do regresirane prehrane.
Pa so nam rekli da ja.
A ko smo debatirali v društvu, smo ugotovili, da je dejansko zelo težko dokazati, da si vse dni v mesecu delal več kot 4 ure in da ti pripada malica.

Če je popoldanc že v službi 8 ur in več, težko popoldan naklepa še dodatnih 4 ure.

Seveda je to lahko sobota.

Tako kot mislijo naši popoldanci, da se vsak dan avtomatsko obračuna malica pa ne gre.

Treba je dokazati DURSu da si delal tisti dan.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakaj bi težko upravičil popoldanske 4 ure, če dela v službi 8 ur in več??

Saj zato pa je "popoldanec" - npr. dela v službi do 17 ure, pride domov, se malo nahrani in dela od 18 ure do 24 ure, gre malo spat in ponovno v naslednji dan. Ostane mu sobota najmaj 15 ur in nedelja najmanj 15 ur.....

O dokazilih, da resnično dela smo že govorili na tem forumu. Materialna dokazila so sklenjen pogodbe, računi za opravljeno delo itd.... Drugo dokazilo je npr. vodenje evidence "prisotnosti" (po zakonu o evidencah pri delu), ki sicer velja za zaposlene... Seveda pa mora biti evidenca pravilna in verodostojna (popoldanec ne sme pozabiti, da lahko ugotovi davčni organ njegovo dejansko prisotnost že z vpogledom konkretne evidence v podjetju, kjer je redno zaposlen)

lp
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče je moje vprašanje le potrditev moje teze. Študent ima "popoldanski s.p.". Dela večinoma normalen delavnik - večinoma 6 ur in več, poleg tega si (kar me je prijento presenetilo) vodi evidenco ur, ravno zaradi obračuna prehrane.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Hvala vam za odgovore.
Hotela sem samo potrditev mojega prepričanja. :)

LP :wink:
Aleksa2009
Nov član
Nov član

Popoldanci in nadom. za prehrano

Odgovor Napisal/-a Aleksa2009 »

Pozdravljeni,

bom kar tukaj vprašala glede prehrane za popoldance in prosim za vaš nasvet:

Na eni od delavnic so nam pojasnili, da smo popoldanci do malice vsekakor upravičeni, saj spada k našemu delu tudi to, da se npr. izobražujemo, vodimo evidence, kontaktiramo s strankami... itd.

Če si npr.letos ne upoštevam prehrane (ker se mi zdi, da bom za teh nekaj mesecev poslovanja že tako in tako imela preveč (tudi zagonskih) stroškov), ali potem lahko naredim sklep, da si malico obračunavam šele od 01.01.2010 dalje? Je to lahko problem, če dobim kontrolo?

Še eno čisto začetniško vprašanje: v podjetju (d.o.o.) si npr. prehrano in kilometrino tudi "fizično" izplačamo. Ker pa s.p. prosto razpolaga z denarjem na poslovnem računu me zanima, ali je res dovolj, da npr.za kilometrino naredim temeljnico, jo poknjižim v KPO in naredim prenos podjetje- gospodinjstvo? Torej nobenih "fizičnih" dvigov?

Najlepša hvala za odgovore,

lepo pozdravljeni,

A.
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: popoldanci in nadom. za prehrano

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Malice si ne moreš za letos naslednjo leto obračunat. Boste pač imeli izgubo v tem letu malo večjo in boste potem drugo leto to izgubo pokrivali. V nasprotnem primeru bi vam drugo leto davčna te stroške vrgla ven in si jih ne boste mogli upoštevat.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Če si npr.letos ne upoštevam prehrane (ker se mi zdi, da bom za teh nekaj mesecev poslovanja že tako in tako imela preveč (tudi zagonskih) stroškov), ali potem lahko naredim sklep, da si malico obračunavam šele od 01.01.2010 dalje? Je to lahko problem, če dobim kontrolo?

Seveda lahko.
Samo to nima smisla. Raje obračunajte tudi letos vse, kar brez dvoma smete, tudi če izkažete izgubo - ki nič ne boli.
Če bo drugo leto dobiček, boste z njo zmanjšali davek.

LP
mschafe
Novinec
Novinec
Kraj: RAVNE NA KOROŠKEM

Odgovor Napisal/-a mschafe »

ali mi lahko kdo pomaga. kje dobiti obrazec za Vodenje prisotnosti za delo.
Vesela bi bila če bi mi ga kdo posredoval na mail.
lep pozdrav . :wink:
Zadnjič spremenil mschafe, dne 06 Dec 2009, 09:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Aleksa2009
Nov član
Nov član

Hvala za vaše odgovore. :)

No, saj malice od letos nisem nameravala prenašati v naslednje leto, ampak si je letos sploh ne bi obračunavala, ampak bi jo s sklepom obračunavala šele od 01.01.2010 dalje. Vidim, da je bolje, da tega ne počnem, ker si potem verjetno ne bi smela malice obračunavati niti naslednje leto.

Ja, res je, ni mi ravno vseeno glede izgube, vendar se v prvih mesecih poslovanje res kar poznajo zagonski stroški... Bo pač drugo leto boljše.

Hvala, Lp
Aleksa2009
Nov član
Nov član

Re: Popoldanci in nadom. za prehrano

Aleksa2009 napisal/-a: Še eno čisto začetniško vprašanje: v podjetju (d.o.o.) si npr. prehrano in kilometrino tudi "fizično" izplačamo. Ker pa s.p. prosto razpolaga z denarjem na poslovnem računu me zanima, ali je res dovolj, da npr.za kilometrino naredim temeljnico, jo poknjižim v KPO in naredim prenos podjetje- gospodinjstvo? Torej nobenih "fizičnih" dvigov?
Mi prosim lahko kdo pomaga še pri tem vprašanju? Vnaprej hvala... :oops:
Odgovori