enostavno knjigovodstvo za s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ahil
Novinec
Novinec

enostavno knjigovodstvo za s.p.

Odgovor Napisal/-a ahil »

Pozdravljeni!

Sem popolni laik na področju računovodstva in knjigovodstva, sicer smo na faxu imeli to, pa sem bolj kot ne "prešprical" :).

1. ali se bo lahko tudi po 1.1.2005 za s.p. vodilo enostavno knjigovodstvo?
2. seznanjen sem s pojmi kot so strošek, odhodek, prihodek, ....ali se je težko naučiti voditi enostavno knjigovodstvo za s.p. oziroma kje bi se lahko to naučil brezplačno (knjiga, internet, brezpačni nasveti)
3. kje bi lahko našel informacije o obračunavanju potnih stroškov in dnevnic za s.p., če uporabljaš svoj osebni avto za opravljanje dejavnosti s.p.-ja

Hvala vsem, ki boste prijazni in mi pomagali!

Lp,

Uroš
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Pozdravljeni,
Lahko vam odgovorim le na 1. vprašanje
da, še se bo vodilo enostavno knjigovodstvo, o tem je bilo že nekaj govora. Iz arhiva-enostavno knjigovodstvo sem našla to:

Pod določenimi pogoji je dopustno voditi 1-stavno knjigovodstvo, in sicer:
- da povprečno število zapslenih ne presega 3,
- da so letni prihodki manjši od 10.000.000 tolarjev in
- da povprečna vrednost aktive v obračunskem letu ne presega 6.000.000 tolarjev.

Če izpolnjujete pogoje, boste 1-stavno knjigovodstvo lahko vodili tudi po 1.1.2005. S spremembo zakona o GD oz.zadnjimi spremembami in dopolnitvemi tega zakona je določeno, da omejitev glede uporabe 1-stavnega knjigovodstva pri vodenju poslovnih knig ni več predpisana.

Vir: IKS, str.117

Upam, da bo glede 1.vprašanja kaj pomagalo.

Za ostale odgovore pa nisem sigurna, lahko pa malo "pobrskate" po arhivu, če boste kaj našli.

Lepo nedeljo
Odgovori