Izračun razreda prispevkov za leto 2010 - s.p. normiranka

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Izračun razreda prispevkov za leto 2010 - s.p. normiranka

Odgovor Napisal/-a slovan »

Da ne bo preveč hude krvi - po nepotrebnem:

Za ugotavljanje zavarovalne osnove je v veljavi Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove, kjer ""vse piše".

In za normirance velja: 2. odstavek 2. člena tega pravilnika: Ne glede na prejšnji odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance, katerim se davčna osnova od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti, ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine oziroma tudi .......(naprej ni pomembno za ta namen).

In še 1.odstavek 5. člena: Doseženi dobiček iz petega odstavka 2. člena tega pravilnika se za zavarovanca iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika na podlagi odločbe o odmeri dohodnine določi tako, da se od dohodka odštejejo normirani stroški. (5. odstavek druge člena pa govori o tem, da se ne upoštevajo prispevki za socialno varnost, kar zopet ni pomembno za ta primer). SEDAJ SMO KOMAJ UGOTOVILI DOHODEK/DOBIČEK...

In še naprej: 3. odstavek 5. člena: Določbe 3., 4. in 5. odstavka 4. člena (ta pa pravi o preračunu na letno raven) se smiselno uporabljajo tudi pri določitvi doseženega dobička iz 5. odstavka 2. člena (govori, da je osnova dohodninska odločba in doseženi dobiček iz dohodninske odločbe brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost) za zavarovanca iz 2. odstavka 2. člena tega pravilnika (to pa so normiranci).

Kakorkoli, če pravilno razumemo pravilnik, potem se zavarovalna osnova tudi pri normirancih določi tako kot pri ostalih s.p.-jih, ki ne poslujejo celo leto (s preračunom na letno raven).

Pravilnik je objavljen v Ur. RS štev. 49/2006 in sprememba v Ur. l. RS 38/2007.

lp
Kike
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Kike »

Meni bi se zdelo edino pravično plačevati le prispevke za 5 mesecev - zakaj bi za čas brezposelnosti morala plačevati prispevke kot da sem bila polno zaposlena kot s.p.? To nima nobenega smisla.

Jaz iz vašega citata zakona ne razumem popolnoma nič, ker piše le za celo leto. Pri avtorskih pogodbah sem do 17.8.2009 uveljavljala 10% normirane stroške, od takrat naprej uveljavljam 25% normirane stroške, kako so lahko zdaj vsi enakovredno vrženi v isti koš in zgeneralizirani kar na celo leto?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Kike- na žalost je naša država zelo požrešna. S.p. se splača odpirati v začetku leta ravno zaradi preračunavanja zadev na letno raven. Tudi plačevanje akontacije davka se preračuna po doseženemu dobičku na letni ravni. Torej najslabša varianta je odpreti s.p. decembra, ker npr. edino ta mesec veliko zaslužiš, ker ti bodo izračunali, da si celo leto toliko "zaslužil".
Po hitrem postopku si najdite nekoga, ki vam bo vodil knjige, ker je upoštevanje 25% stroškov res premalo skoraj za vsako dejavnost. Moralo bi biti vsaj 40%.

Verjetno vam niso namerno zamolčali, da je subvencija prihodek. Nekako je logika, da če nekaj dobiš na račun ne moreš kar zanemariti ampak moraš prišteti k svojim izdanim računom.Tudi izdani računi so prihodek, pa če so plačani ali ne.

Kruta realnost, predlagam vseeno optimizem, ker ni vse tako črno. :sodobren:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Zavarovalna osnova se ugotavlja le iz dohodkov, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti (to so tisti dohodki, kjer ste upoštevali 25% normiranih stroškov) in bo v dohodninski odločbi (informativnem izračunu) prikazan pod šifro dohodka 2210: bruto plačani dohodki; 25% normiranih stroškov.
Od tu naprej ste "normiranci" popolnoma "enakovredni" tistim s.p.-jem, ki so se odločili za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih stroškov. Če bi nekdo pričel z dejavnostjo 17.8. tako kot vi, pred tem bi bil brezposelni občan, ne glede na to ali bi kaj delal preko avtorskih pogodb, bi se njegova osnova izračunala enako kot pri vas (razlika bi bila edino v tisti nesrečni subvenciji, ker se njegova osnova ugotavlja na podlagi fakturiranih zneskov, vaša pa na podlagi plačanih zneskov.... in ker ima on možnost subvencijo razmejiti na celotno obdobje 24 mesecev, vi pa ne). Tudi njegova osnova se preračuna na letno raven, pri čemer se mesec avgust ne šteje v izračun (tako so meseci poslovanja samo štirje, kar še poslabša situacijo).

Kolikor želite dobiti uradno tolmačenje, se morate pisno obrniti na tisto institucijo, ki je predpis izdala oziroma sprejema sklepe o izvajanju določenih predpisov:
- glede prispevkov za socialno varnost oziroma določanju zavarovalnih osnov je to Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije;
- ne glede na prejšnjo alineo lahko posredujete pisno vprašanje tudi na DURS, ki vam bo zelo hitro posredoval pisni odgovor; na njihovi spletni strani boste našli spletni naslov. Davčna kontrolorka ima toliko in toliko zavezancev in ni nujno, da obvlada celoten zapleten sistem davkov in prispevkov.... (in četudi se zmoti, je to človeško)...
- glede vštevanja oziroma zmanjšanja za davčni odtegljaj pri subvenciji se pisno obrnite na Ministrstvo za finance, menim pa, da je to lahko tudi DURS.

Se pa na isti način izračunava tudi osnova za predhodno akontacijo davka iz dejavnosti, kjer se upošteva tudi splošna olajšava, olajšava za VDČ. V primeru poslovanja manj kot 12 mesecev, se "davčni dobiček" preračuna na letno raven, izračuna višina dohodnine iz dohodninske lestvice, izračunan znesek se nato deli ali z 12 (če je dohodnina večja od 400€) ali s 4 (kar pomeni, da je zavezanec trimesečni zavezanec za predhodno akontacijo).

Pregovor pravi: po toči zvoniti je prepozno. Preden ste se odločali za odprtje s.p.-ja, bi se morali pozanimati, kako stvari tečejo. Zavod za zaposlovanje je kot plačnik davčnega odtegljaja dobil takšna navodila od Ministrstva za finance (subvencija) in je le izvajalec predpisa. Forumi pa so prostovoljne "lokacije", kjer si medsebojno izmenjujemo naša pridobljena znanja in izkušnje. Ko gre za pomembna vprašanja, pa menim, da si vsakdo raje poišče svetovalca za konkretno področje.

Pa brez zamere!
Kike
Začetnik
Začetnik

slovan napisal/-a:Pregovor pravi: po toči zvoniti je prepozno. Preden ste se odločali za odprtje s.p.-ja, bi se morali pozanimati, kako stvari tečejo. Zavod za zaposlovanje je kot plačnik davčnega odtegljaja dobil takšna navodila od Ministrstva za finance (subvencija) in je le izvajalec predpisa. Forumi pa so prostovoljne "lokacije", kjer si medsebojno izmenjujemo naša pridobljena znanja in izkušnje. Ko gre za pomembna vprašanja, pa menim, da si vsakdo raje poišče svetovalca za konkretno področje.

Pa brez zamere!
Veste kaj, samo tole bom rekla - v vsem tem procesu sem obiskala vsaj za en teden delavnic, tako s strani Zavoda, Date kot OZS. Nikjer mi/nam niso povedali teh podatkov, pa smo spraševali kot blesavi. Vsi so nas pomirjali, da ne, za prispevke se šteje se samo to, kar ustvariš kot s.p. in subvencija ni obdavčena. Tudi moja davčna kontrolorka je govorila in še govori isto kot ti ljudje. A tukaj vsi govorite drugače - KOMU NAJ POTEM ČLOVEK VERJAME?

In ta izjemno ključna podatka, zaradi katerih se mi obeta zelo realna možnost, da bom morala zelo hitro zapreti s.p., sta nam bila ZAMOLČANA. Preprosto zamolčana. V Ameriki bi za to padle tožbe, pri nas lahko le z glavo butaš v zid, ker pač "tudi uradne osebe lahko storijo človeško napako."

Yeah right, mene bo to stalo zaprtje s.p.-ja in vračanje subvencije z obrestmi vred in davkom (ki mi je seveda že bil odtegnjen). Skratka, bom na totalni zgubi, v minusu. Verjemite, če bi mi kdo vse to povedal - kar bi nam kot uradne osebe pristojne za ta program MORALI in pika!!!! - se niti pod razno od raznega ne bi odločila za tole subvencijo.
Kike
Začetnik
Začetnik

12345ab napisal/-a:Po hitrem postopku si najdite nekoga, ki vam bo vodil knjige, ker je upoštevanje 25% stroškov res premalo skoraj za vsako dejavnost. Moralo bi biti vsaj 40%.
Mislim, da bom - dokler se ne odločim za potop s.p. - ostala na normiranih, ker nimam velikih stroškov - brez stroškov za prispevke mi stroški nanesejo le 350 evrov na mesec. Že pri 1500 bruto se mi normirani stroški bolj izplačajo. Če bom padla v višji razred, bi me strošek za računovodjo še dodatno bremenil. Tako mi preostane le, da molim, da bodo sprejeli tisti zakon o povišanju stroškov na 40%, ki so ga septembra prvič obravnavali.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

VERJEMITE le uradnim institucijam, ki vam bodo pisno odgovorile na pisno zastavljeno vpračanje: DURS, ZZSZ.....

Razumem vaš gnev nad "strokovno birokracijo", ki vas ni pripravila na "šok" na začetku vaše poslovne poti in vas prepričevala, da so le vaši bodoči zaslužki osnova za prispevke. Žal pa vam niso omenili, da je tudi subvencija sestavni del vaših dohodkov. Kar se subvencije tiče, bi morda s preostalimi "normiranci" poskušali doseči, da se vam subvencija ne bi v celoti vštevala v letošnjo osnovo, ampak samo sorazmeren del. Poskusite!

lp
Kike
Začetnik
Začetnik

Hvala za razumevanje, slovan.

Žal ne poznam drugih normirancev, prav zato pišem o svojem problemu na takšnih forumih, da vidim, če je še kdo v podobni godlji, da morda stopimo skupaj, a se mi zdi, kot da sama tulim v veter.

Jutri bom šla kar osebno k davčni kontrolorki in jo zagnjavila, kaj je s tem. Žal mi vsi pišejo, da je res tako, kot navajate v tem topiku. In lahko, da bo preprosto rekla "ups, pa res, sem pozabila na ta zakon, saj veste, vsi se kdaj zmotimo." Pa me je že velikokrat imela na telefonu, ker mi je najmanjši problem vprašati to, kar me zanima. Nisem oseba, ki bi tiho ždela in čakala, da kdo drug vpraša zanjo.

Krona vsega je bil današnji odgovor računovodkinje z Date. Ko sem pri njih vpisovala s.p. in na njihovih delavnicah sem vsakomur, ki me je bil pripravljen poslušati, ob vsakem koraku postopka, tudi eni njihovi računovodkinji (!!!), zastavljala vprašanja glede višine prispevkov in dohodnine v 2010. Vsi so govorili isto. Danes sem o tem vprašanju ponovno pisno vprašala njihovo računovodkinjo, in lej ga zlomka, poslala mi je isti dogovor, kot ga vsi navajate tukaj.

Že dolgo se v svojem življenju nisem znašla v tako absurdni situaciji kot je ta. Počutim se kot Don Kihot.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Kike, nekaj nas je že lani svarilo pred subvencijami za normirance - sploh proti koncu leta. Moram reči, da sem šokiran, ko berem, kako so vas vse kandidate peljali žejne čez vodo.

Ponavljam predlog, da takoj vložite vlogo na Zpiz za znižanje prispevkov za drugo leto in da brez milosti zraven potegnete za pričo vse, ki so vam na seminarjih lagali oz. zamolčali oz. "niso vedeli" - seveda z Zavodom za zaposlovanje na čelu.
LP

PS Ob tem : po mojem vam v znesek za izračun razreda za prispevke (preračunan dobiček/dohodek) ne bodo šli avtorski honorarji, ker niso dohodki iz vaše dejavnosti (druga šifra dohodka).
Kike
Začetnik
Začetnik

orljek napisal/-a:Ponavljam predlog, da takoj vložite vlogo na Zpiz za znižanje prispevkov za drugo leto in da brez milosti zraven potegnete za pričo vse, ki so vam na seminarjih lagali oz. zamolčali oz. "niso vedeli" - seveda z Zavodom za zaposlovanje na čelu.
Hvala za predlog, orljek, bom kontrolorko vprašala glede tega in Zavod, kaj lahko storim. Sicer nimam nobenih pričakovanj po tem fiasku, ampak drugega mi itak ne preostane preden zaprem vse skupaj.

Avtorski prihodki vem, da niso problem - problem je zame ta nadvse bajni znesek letnega "pavšala" na osnovi zgolj 4,5 mesecev poslovanja.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Na podlagi 209. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je izdan zgoraj omenjeni pravilnik, ki pa določa tudi možnost za zmanjšanje zavarovalne osnove:

10. člen: Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu poslovnemu izidu v tekočem letu in bi plačevanje prispevkov od določene zavarovalne osnove ogrozilo njegovo nadaljnje poslovanje, lahko enkrat v koledarskem letu pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije zahteva znižanje zavarovalne osnove, vendar največ do zneska 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova (to pomeni, da se plačujejo prispevki iz 2. razreda zavarovalne osnove....moj dostavek).
V primeru, da Zavod odloči, da se zavarovancu zniža zavarovalna osnova, odločbo pošlje pristojnemu davčnemu organu.
Dovoljena zavarovalna osnova se lahko prvič uporabi za mesec, v katerem odločba iz prejšnjega odstavka postane dokončna.

Ker se bliža konec poslovnega leta in ker se bo upoštevala nova zavarovalna osnova šele po prejemu informativnega izračuna za leto 2009, to pa je nekje v mesecu maju, juniju naslednjega leta, imate še nekaj časa, da pridobite podatke za naslednje leto in pravočasno vložite vlogo za zmanjšanje zavarovalne osnove (januarja 2010!!). Pravijo sicer, da je pozitivno rešena vloga prej "čudež" kot pravilo, toda poskusiti ni greh. Manj kot ne , vam ne morejo reči, lahko pa vam vlogo tudi pozitivno rešijo, predvsem na račun subvencije.

Za vlogo pa boste potrebovali: načrt prihodkov/dohodkov/prejemkov za leto 2010, iz katerega naj bi izhajala manjša zavarovalna osnova, "predračun" prispevkov za socialno varnost od osnove, ki naj bi veljala v leto 2010, izračun davka od dohodkov iz dejavnosti in na koncu izračun vaše "neto plače", ki izhaja iz tega izračuna.

lp
Kike
Začetnik
Začetnik

Super, najlepša vam hvala za pomoč slovan :)

Če prav razumem, bom nekje do maja prispevke plačevala še po starem, torej prvi razred? To bi bilo super! Če bi eventuelno le morala zapreti s.p., bi do takrat plačevala prispevke kot do sedaj, zmanjšala pa bi število mesecev za vračilo subvencije, tudi to bi bilo nekaj.
pravočasno vložite vlogo za zmanjšanje zavarovalne osnove (januarja 2010!!).
Torej, najbolje, da do konca januarja vložim to vlogo? Verjetno je najbolje, da to zame stori kakšen računovodski servis?
Odgovori