Zdravo!
Prosim za pomoč! Na poslovni stavbi smo delno zamenjali okna in na eni strani objekta naredili izolacijsko fasado. Zanima me ali je možno dati te stroške na investicijsko vzdrževanje ali jih je nujno dati v podaljšanje uporabne dobe objekta.
investicijski stroški ali podaljšanje dobe OS
Moderator: Mirko Zbačnik
-
ZDENKA ŠKALER
- Začetnik

- Kraj: BREŽICE
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: investicijski stroški ali podaljšanje dobe OS
Pri menjavi oken gre za zamenjavo že obstoječih in moje osebno mnenje je, da gre tu za vzdrževalna dela, medtem ko bi pri izdelavi nove fasade lahko govorili tudi o podaljšanju dobe koristnosti.
Verjetno se bo našel kdo, ki bo imel tudi drugačno mnenje.
Verjetno se bo našel kdo, ki bo imel tudi drugačno mnenje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri menjavi oken gre vsekakor za investicijsko vzdrževanje.
Izolacijo na fasadi pa bi jaz obravnavala tako, da smo s tem samo omogočili, da bo objekt res uporaben v dobi, ki smo jo na začetku predvideli, ker sm ugotovili, da je tista stran vlažna, zamaka (kakorkoli) in bi tudi bilo mogoče upravičiti kot investicijsko vzdrževanje, vendar z dobrimi pojasnili (ker stvar je malo na meji).
Izolacijo na fasadi pa bi jaz obravnavala tako, da smo s tem samo omogočili, da bo objekt res uporaben v dobi, ki smo jo na začetku predvideli, ker sm ugotovili, da je tista stran vlažna, zamaka (kakorkoli) in bi tudi bilo mogoče upravičiti kot investicijsko vzdrževanje, vendar z dobrimi pojasnili (ker stvar je malo na meji).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi s tem se strinjam. A pri tej odločitvi bi morali, glede na to, da objekt zamaka (kar nam je bilo znano že pred odločitvijo o novi fasadi) zmanjšati dobo uporabnosti objekta. pri vaznejših postavkah smo pač dolžni vsaj konec leta preverjati dobo uporabnosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko