Spet DDV po novem - gradbinci

Moderator: Mirko Zbačnik

jurek
Računovodja
Računovodja

Re: Spet DDV po novem - gradbinci

Odgovor Napisal/-a jurek »

Mirko Zbačnik napisal/-a:
jernejko napisal/-a:Saj če bojo programerji naredili to da bo obračunal predviden davek ne bo odvečnega dela.
Jaz se zanašam na to :spomezik: - čeprav, me včasih "razočarajo".
Mi naredimo, kar stranka želi.
Če pa stranka ne ve, kako točno mora račun zgledat, je pa problem nekje drugje.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Torej, je naša naloga podučiti naše stranke - gradbince. :spomezik:
jurek napisal/-a:Če pa stranka ne ve, kako točno mora račun zgledat, je pa problem nekje drugje.
"razočaranje" sem dal v navednice, kar pomeni, da ni tako hudo - mojim slepo verjamem. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

jurek napisal/-a: Mi naredimo, kar stranka želi.
Če pa stranka ne ve, kako točno mora račun zgledat, je pa problem nekje drugje.
Ni vedno tako, jaz sem točno vedo kaj bi imel ampak ni nikoli prišlo do tega kara pa so že naredili pa se je pri vsaki novi verziji potrebno ponovno popravit.

Po so različni primeri in je lahko krivda na obeh straneh no dosti krat je to posledica premale komunikacije oz. to da je preveliki prepad med obema branžama.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kako bo mehanzem obrnjene davčne obveznosti deloval v primeru "verige" podizvajalcev - kolikor razumem, se "splača" biti zadnji v vrsti, tako da nimaš prejetih računov gradbincev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a petra1975 »

Očitno nam še ni vse jasno :D
mene zanima tole, mi kot gradbeno podjetje in po NOVEM 01.01.2010 ne zaračunavamo DDV-ja davčnim zavezancem ampak samo fizičnim osebam in nezavezancem. Kaj se pa zgodi z DDV knjigo pri izdanih fakturah zavezancem, oz, ali mi prikažemo vseeno ta DDV v knjigi izdanih računov ali sploh NE. :| ????????????????????

Hvala že vnaprej za obrazložitev.

lp
Petra
lp
Petra
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Recimo tako: če na računu ni izkazan DDV - in ne gre za vašo obveznost plačila DDV-ja, ga tudi v knjigi najbrž ne bo.

lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Slovan, tudi jaz razmišljam tako. Vendar so nekaj zmede verjetno naredili na seminarjih. Vsaj na tistem, na katerem sem bila jaz, so trdili, da bo DDV na računu moral biti prikazan, vendar pa ne obračunan, glede na to, da se davčno breme prevali. Tudi jaz sedaj ne vem, kaj naj naročim programerjem v Nemčiji - ali naj bo na računu prikazan samo neto znesek ali tudi DDV.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Lotica eno je prikazan DDV (nekje v levem/desnem kotu na koncu strani ....), drugo pa obračunan DDV, ki gre v davčne knjige (knjigo izdanih faktur, če jo še vodite).
Menim, da lahko svojim programerjem rečete, da vam program pripravijo tako, da pač prikažejo nekje koliko je tega davka (stopnja, DDV), ki sicer ni obračunan. Če bo kasneje praksa pokazala, da tega ni potrebno, bodo pač to "zbrisali iz programa" - brisati je lažje, kot pa v naglici nekaj dodajati.!

lp
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

a vhodni DDV, pri nabavi materiala pa si odbijamo, pa čeprav je bil porabljen za davčnega zavezanca :| ?

lp
lp
Petra
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Slovan, hvala. Mislim, da je tako najboljše in nič napačno, če je DDV prikazan - obračunan pa seveda ne bo in v DDV knjige ne bo šel.
Petra, vstopni DDV od nabav si pa še vedno odbijamo, kot doslej.
Lp
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

najlepša hvala
lp
Petra
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Lotica!

V pravilniku je v 138. členu, ki se nanša na obvezne podatke na računu dodano le za primer, ko je na istem računu prikazana tako dobava blaga, za katero bo obračunal DDV izvjalec dobav in dobava blaga/storite, ki je predmet obrnjene davčne obveznosti:
»(5) Davčni zavezanec, ki davčnemu zavezancu z enim samim računom zaračunava dobave, ki jih opravi v skladu s 76.a členom ZDDV-1 in dobave, od katerih mora sam obračunati in plačati DDV, mora na računu te dobave ločeno izkazati.
(6) Račun, izdan na podlagi prejšnjega odstavka, mora poleg obveznih podatkov iz 82. člena ZDDV-1, vsebovati navedbo veljavne določbe ZDDV-1, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev predmet obrnjene davčne obveznosti, podatke o davčni osnovi po posamezni davčni stopnji in znesek DDV, dolgovan na podlagi obrnjene davčne obveznosti, ki ni vključen v skupni znesek obračunanega DDV. Enake podatke mora vsebovati račun za predplačilo«.

Iz tega sklepam, da se na računu, na katerem je zgolj gradbena storitev, navede člen, ki obravnava obrnjeno davčno obveznost, kar izhaja tudi iz 11. točke 82. člena ZDDV (za kupca oziroma naročnika pa je seveda bolj pripravno, če je na računu na določenem mestu prikazana stopnja in tudi znesek DDV ....):
11. v primeru oprostitve DDV ali, če je plačnik DDV kupec ali naročnik, veljavno določbo Direktive Sveta 2006/112/ES ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena DDV ali predmet obrnjene davčne obveznosti;

Petra: pravila odbitka vhodnega davka ostajajo neizpremenjena --- opravljate obdavčljivo dejavnost in imate pravico do odbitka vhodnega DDV.

lp
Odgovori