mogoče malo neumno vprašanje ampak vseeno:
Ali bi zaposlenemu teoretično lahko pripadal dodatek za delovno dobo
pri bolniški nad 30 dni. (v praksi se obračuna dohodninska osnova
prejšnega leta in primerni procenti) ?
Ter kje bi to pisalo to še bolj natančno, ker ZDR v 129. členu določa da zaposlenemu pripada
dodatek za delovno dobo.
dodatek za delovno dobo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: dodatek za delovno dobo
Moje osebno mnenje je, da pri bolniški nad 30 delovnih dni (refundacija ZZZS) dodatek na delovno dobo ne pripada, saj je potrebno upoštevati osnovo iz preteklega leta, v kateri pa je nenazadnje ta dodatek že vključen. Pa najbrž ni logike, da bi pri bolniški nad 30 delovnih dni plačali zaposlenemu več, kot povrne ZZZS...
Nimamo obračunanega minulega dela niti za B do niti za B nad 30 dni, saj je v obeh primerih min.delo že vključeno
(povprečje iz 1. in osnova preteklega leta iz 2. primera)
LP
(povprečje iz 1. in osnova preteklega leta iz 2. primera)
LP
pri plačah včasih ni logike, dodatek za delovno dobo pa je pri starješih delavcih lahko kar
zajeten, potlej pa še boleznina nad 30 dni (ponavadi 90 % plače preklega leta) in je razlika lahko
kar občutna.
Obračunavanje dodatka za delovno dobo pri Bolezninah do 30 dni pa se verjetno razlikuje
po dejavnostih (kolektivne pogodbe), čeprav se mi zdi logično, da bi zaposlenemu glede na naveden
člen iz ZDR ta dodatek pripadal. Kakor razumem zakon je dodatek vezan na dolžino delovne dobe in ne na
vrsto dela (redno delo, letni dopust, boleznina...)
zajeten, potlej pa še boleznina nad 30 dni (ponavadi 90 % plače preklega leta) in je razlika lahko
kar občutna.
Obračunavanje dodatka za delovno dobo pri Bolezninah do 30 dni pa se verjetno razlikuje
po dejavnostih (kolektivne pogodbe), čeprav se mi zdi logično, da bi zaposlenemu glede na naveden
člen iz ZDR ta dodatek pripadal. Kakor razumem zakon je dodatek vezan na dolžino delovne dobe in ne na
vrsto dela (redno delo, letni dopust, boleznina...)
aida napisal/-a:pri bolniški nad 30 delovnih dni (refundacija ZZZS) dodatek na delovno dobo ne pripada, saj je potrebno upoštevati osnovo iz preteklega leta, v kateri pa je ta dodatek že vključen.
Tako je. LP
Kot sem že napisala, je tudi v B do 30 dni že zajeto minulo delo, saj se obračunava povprečje treh mesecev ali preteklega meseca (mi imamo bruto povprečje preteklega meseca), torej se minulo delo na bolniško posebej NE obračuna.
LP
LP