Pomoč pri obračunu prispevkov in akontacije.

Moderator: Mirko Zbačnik

Ikaros
Novinec
Novinec

Pomoč pri obračunu prispevkov in akontacije.

Odgovor Napisal/-a Ikaros »

Pozdravljeni.

Sem nov na tem forumu in iščem odgovor pri obračunu prispevkov. 2.11.2009 (ponedeljek) sem odprl s.p. pred tem pa sem bil brezposelen. Pri stroških upoštevam dejanske stroške. V decembru (15.) bom prej plačilo 1395€ za storitve, ki sem jih opravil novembra. Nisem zavezanec za ddv. Stroškov (telefon, najemnina pisarne, malica, prevoz na delo) imam nekje okoli 300€.

Zanima me, v kateri razred za obračun prispevkov spadam?

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Zadnjič spremenil Ikaros, dne 08 Dec 2009, 14:26, skupaj popravljeno 1 krat.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Re: Pomoč pri obračunu prispevkov in akontacije.

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

V najnižjega. Osnova 597,43, prispevke boste plačali v znesku 228,23 eura.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

odpiranje s.p. konec leta lahko prinese naslednje leto ponavadi težave pri določanju osnove za prispevke, o čemer je napisanih tukaj že množica komentarjev. Svetujem vam, da se čimprej obrnete na kakšno računovodkinjo, da vam bo dobiček leta 2009 zaključila tako, da ne boste v letu 2010 padli v previsok razred za prispevke.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Ikaros napisal/-a:Pozdravljeni.

Sem nov na tem forumu in iščem odgovor pri obračunu prispevkov. 2.11.2009 (ponedeljek) sem odprl s.p. pred tem pa sem bil brezposelen. Pri stroških upoštevam dejanske stroške. V decembru (15.) bom prej plačilo 1395€ za storitve, ki sem jih opravil novembra. Nisem zavezanec za ddv. Stroškov (telefon, najemnina pisarne, malica, prevoz na delo) imam nekje okoli 300€.

Zanima me, v kateri razred za obračun prispevkov spadam?

Za odgovor se vnaprej zahvasljujem.
Za sp po dejanskih stroških ni pomembno, kdaj dobi plačano, temveč izdani računi - tudi ni pomemben datum izdaje računa, temveč datum opravljene storitve - do 31.12.09.

lp
Ikaros
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.
Za opravljene storitve v decembru bom izdal še en račun januarja v vrednosti cca 1300€.

Torej dva izdana računa 1395 + 1300€, stroškov pa bom imel sklupaj za nov. in dec cca 500€.

V kateri razred prispevkov za novermber spadam?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Mansu vam je govorila o osnovi v prvem letu poslovanja.

Za druglo leto, torej za 2010, upoštevate dobiček, povečan za plačane prispevke v 2009. Kot vam je že orljek napisal, ne smete upoštevati samo plačanih računov v 2009, ampak račune, ki imajo datum opravljene storitve v 2009.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Ikaros
Novinec
Novinec

Torej če prav razumem obračunam prispevke za november po 1. razredu, verejtno tudi za december enako, za leto 2010 pa glede na dobiček?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

v letu 2010 boste prispevke obračunali po novem šele za mesec, ki sldi mesecu, v katerem ste oddali davčni obračun... torej če boste oddali davčni obračun v marcu, bodo novi prispevki veljali za april, obračunali se bodo do 15. maja.
Do takrat obračunavate prispevke od najnižje osnove, torej prvi razred.
Naty

Ikaros
Novinec
Novinec

Hvala lepa za odgovor.

Zanima me še, ali obstaja kaka formula, po kateri me uvrščate v 1. razred za obračun prispevkov?
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

formule ni . važno je kaj ste napisali ob registraciji. Ker pač ni bilo možno to določit od predhodnih podatkov. Zato pač vsi smatramo, da ste v prvem razredu. Lahko pa tudi več plačate če to želite.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

"Formula" je v 209. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - 5. odstavek:
(5) Zavarovanec se ob vstopu v zavarovanje zavaruje najmanj od zneska osnove iz prve alinee prvega odstavka tega člena.

Osnova iz prve alinee prvega odstavka tega člena pa je minimalna plača. In od te osnove plačujete do takrat, ko boste oddali davčni obračun (če ga boste oddali v mesecu marcu, je nova osnova v aprilu, prispevki se plačajo do 15.5. za april...)

V letu 2010 pa boste izračunali zavarovalno osnovo na podlagi podatkov iz davčnega obračuna:
- razlika med davčnimi prihodki in odhodki (to je recimo zap. štev. 9 davčnega obračuna)
+ prispevki za socialno varnost.

Ker pa ste pričeli poslovati v mesecu novembru - poslujete v letu 2009 le dva meseca, se vam gornji podatki preračunajo na letno raven in nato poiščete v kateri razred ta vaš letni znesek spada.
- primer: davčno priznani prihodki (2.695)- odhodk (500 + prispevki cca 556 = 1.056) = 1.639
- prispevki za november in december: 556
= osnova za preračun: 1.639 + 556 = 2.195 : 2 meseca = 1.097,50 X 12 = 13.170€.
Preračunani letni znesek vas uvrsti v 2. razred lestvice, kjer je osnova 60% povprečne plače zaposlenih. Če primerjamo trenutno veljavno lestvico (november 2009) je 60% plača 860€, prispevki od te osnove pa 328,66€.

Povezava na stran DURS-a, kjer je trenutno veljavna lestvica (ta se bo spremenila, ko bo znana letna plača za leto 2009):
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... rispevkov/

lp
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Dobila sem obvestilo davčne uprave, da mora samostojna novinarka predložiti zahtevek za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Pod točko dve v obrazcu (spodaj) je potrebno vnesti prihodke, ki jih je s poslovanjem dosegla? Kaj pa če je začela poslovati v decembru lanskega leta?
2. prihodki iz dejavnosti so v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem
oktobrom tekočega leta, dosegli ______________ evrov
Za plačane prispevke verjetno ni potrebno poročat.

Ali se s tem spremeni tudi znesek prispevkov?
Kar bo pa bo.
Odgovori