regres, plača, dodatki.....

Moderator: Mirko Zbačnik

pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Sova, jaz sem to tudi tako razumela. Zdaj pa me je blažka zmedla...
polonca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a polonca »

jaz pa ne bi odgovarjala,ampak me zanima, ce mi vseeno pripada kakšen sorazmerni delež regrese, glede na to, da sem se zaposlila šele z 01.07.

lep pozdrav
lenka78
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lenka78 »

Za vsak mesec zaposlitve vam pripada sorazmerni del letnega dopusta in zato tudi sorazmerni del regresa. Po šestim mesecih pa celotni dopust in celotni regres.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mare, pri izplačilo plač za zaposlene pri majhnih podjetnjih ni nobene razlike v primerjavi z velikimi. Vsi dogovori, sporazumi, pogodbe morajo biti v pisni obliki, dodatki morajo biti po zakonu. Ustni dogovor je brez veljave, tako tudi sporazum, ki je v nasprotju z zakonodajo (na primer, da se odrekate dopustu za protiplačilo).

Ker je ponudba na strani delojemalcev večja od ponujenega na delodajalski strani, se iz strahu pred izgubo službe dogaja, da delavci ne ukrepajo. Delodajalci (ne vsi, da se razumemo) to stanje izkoriščajo. Če je v firmo le eden ali dva zaposlena, je strah pred šikaniranjem prevelik.

Dodatek bo v taki obliki, dokler se socialni partnerji ne vključijo povečanja v kolektivne pogodbe. Do takrat morajo biti ti dodatki zaradi preglednosti prikazani posebej. Znižanje plač na račun dodatka (da ostane isti bruto) ni pravilen.

Omenjena povišanja so zaradi upoštevanja inflacije in hkrati regulativa, da plače ne uidejo nadzoru.

Mirko
Odgovori