Prosim za konkreten odgovor, če je možno v številkah. Zaposlena sem 2 meseca, moja plača znaša 450.000,00. Odšla bom na bolniško (rizična nosečnost)in me zanima koliko bom dobivala bolniške po 30 dneh, ko gre v breme države? Ali se za čas ko nisem bila zaposlena (zadnjih 12 mes.) upošteva kakšno poprečje - republiško, če kakšno?
Skratka zanima me koliko bo znašla bolniška (prosim za odgovor, vsaj približen, v znesku.
Najlepša hvala za odgovor
bolniška
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Tudi jaz sem bila na bolniški, ko sem bila noseča. Dobivala sem 80% od povprečne bruto plače zadnjih treh mesecev. Malica, prevoz ... pa odpade. Bolniško ti izplačuje podjetje, ki jo potem refundira na zavodu po 30 dneh. Mislim da čas ko nisi bila zaposlena ne vpliva na tvojo plačo v tem podjetju. Pri nas je tako, ne vem kako imajo drugje.
Za bolniške nad 30 delovnih dni je osnova za nadomestilo plača izplačana v koledarskem letu pred letom v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Če zavarovanec ni imel plače oz. osnove za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu pa plače v tekočem koledarskem letu pred nastopom zadržanosti od dela. Uporabijo se podatki za dohodnino, ki se vpisujejo v rubriki:
-plača,nadomestilo plače in povračila stroškov
- nadomestilo, izplačano pri drugih izplačevalcih.
V osnovo se štejejo tudi vsa nadomestila iz naslova delovnega razmerja (nadomestilo za brezposelnost...).
Koliko imate sedaj plače torej ni pomembno, razen če v letu 2003 niste imeli nobenih dohodkov (dohodninska napoved)
-plača,nadomestilo plače in povračila stroškov
- nadomestilo, izplačano pri drugih izplačevalcih.
V osnovo se štejejo tudi vsa nadomestila iz naslova delovnega razmerja (nadomestilo za brezposelnost...).
Koliko imate sedaj plače torej ni pomembno, razen če v letu 2003 niste imeli nobenih dohodkov (dohodninska napoved)