Toliko različnih mnenj, meni še vedno ni jasno ali zaposlenemu v bolniškem staležu npr.cel mesec pripada razlika do minimalne plače ali ne?
LP
Dodatek do minimalnega OD
Moderator: Mirko Zbačnik
Razlika do minimalne plače ni bruto plača delavca, ampak je le osnova za obračun prispevkov za PIZ in starševsko varstvo. Bruto plačo delavca pa obračunate tako kot pač je (redno delo, nadomestila... ). To pomeni, da v tem primeru niso vsi prispevki obračunani od iste osnove. Zavezanec za plačilo vseh prispevkov, ki so obračunani od razlike do minimalne plače je delodajalec.
Plačilo teh prispevkov se prikaže v obrazcu M4. Drugače delavec ne bo imel polno priznane polne zavarovalne dobe. Da je to res prilagam še prepis 191. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri davčni (prijava izplačil za dohodnino) boste imeli pa samo probleme, ker tega ne bodo razumeli (moja izkušnja).
191. člen
(Pogoj plačila prispevkov)
(1) V zavarovalno dobo se štejejo obdobja zavarovanja, če so bili za ta obdobja plačani predpisani prispevki.
(2) Če je bil za določeno obdobje zavarovanja plačan le del prispevkov, se v pokojninsko dobo upošteva le sorazmeren del zavarovalne dobe.
LP
Plačilo teh prispevkov se prikaže v obrazcu M4. Drugače delavec ne bo imel polno priznane polne zavarovalne dobe. Da je to res prilagam še prepis 191. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pri davčni (prijava izplačil za dohodnino) boste imeli pa samo probleme, ker tega ne bodo razumeli (moja izkušnja).
191. člen
(Pogoj plačila prispevkov)
(1) V zavarovalno dobo se štejejo obdobja zavarovanja, če so bili za ta obdobja plačani predpisani prispevki.
(2) Če je bil za določeno obdobje zavarovanja plačan le del prispevkov, se v pokojninsko dobo upošteva le sorazmeren del zavarovalne dobe.
LP