Firma plačuje zavarovanje za zaposlene. Delavec se je poškodoval na službeni poti. Firma je dobila odškodnino od zavarovalnice. Delavec bo od firme zahteval to odškodnino, zdaj pa delavca zanima ali bo šla ta odškodnina v njehovo dohodnino kot prihodek.
Jaz pravim, da ne. Direktor da ja.
Kdo ima prav ?
Pozdrav. Sanja
poškodba pri delu - odškodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Gre za to, da je zavarovalno pogodbo sklenila firma, v pogodbi je navedena kot upravičenka do izplačila - ja? Zavarovalne premije ste dali v stroške. Odškodnina tako pripada firmi, katera delavcu izplača solidarnostno pomoč največ v višini, ki jo določa Uredba o višini povračil... Če pa ste delavcu premijo "odbili" od njegove plače in je na zavarovalni pogodbi napisano, da je delavec upravičen do odškodnine, pripada odpkodnina njemu brez doplačila dohodnine.
Zavarovanje je res sklenila firma in je tudi upravičena do odškodnine
Premije se knjižijo v odhodke , odškodnina v prihodke, Odškodnina izplačana delavcu na osnovi tožbe oz zahteve , na osnovi zdravstvene
dokumentacije, ali druge verodostojne dokumetntacije, je za podjetje davčno nepriznan odhodek, prav tako ni delavčev vir za plačilo dohodnine.Tako je moje mnenje.
lp
Premije se knjižijo v odhodke , odškodnina v prihodke, Odškodnina izplačana delavcu na osnovi tožbe oz zahteve , na osnovi zdravstvene
dokumentacije, ali druge verodostojne dokumetntacije, je za podjetje davčno nepriznan odhodek, prav tako ni delavčev vir za plačilo dohodnine.Tako je moje mnenje.
lp
Pri nas , kar zavarovalnica poravna odškodnino delavcu, zato nimamo problemov s tem, podjetje plačuje samo premijo. Odvetniki in sedaj tudi razne firme, ki se ukvarjajo s tem , zahtevajo na zahtevo delavca odškodnino direktno od zavarovalnice , pri katerem ima delavčevo podjetje skenjeno to civilno odgovornost. Odškodnina pa definitivno ne gre v dohodnino posameznikov, preverjeno .