Pozdravljeni!
Sem nova na tem področju. Imam d.o.o., sem davčni zavezanec, ukvarjam se s posredovanjem pri prodaji televizorjev.
Zanima me, kako knjižiti:
- Npr. 1.11. kupim pri podjetju X televizor v višini 426 EUR, 5.11. pa ga prodam po 435 EUR fizični osebi. Ali knjižim kot OS za 4 dni, ali kot kaj drugega?
- Kaj pa DDV? Ali poknjižim samo provizijo ali prejet in izdan račun? Sploh ne razumem, kako naj bi se to poknjižilo, glede na to, da TV ne gre npr. isti dan naprej,ampak ga hranim še min 4 dni?
Hvala za vašo pomoč
Provizija pri posredovanju in DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Provizija pri posredovanju in DDV
TV-ja ne bi knjižila na osnovno sredstvo, ampak na zalogo konto 66. Tako kot vsako trgovsko blago, ki ga kupimo z namenom nadaljne prodaje.
Prejet račun za TV normalno sknjižite, si odbijete ddv, ko pa ga prodate naprej pa ddv zaračunate in ga plačate.
lp
Prejet račun za TV normalno sknjižite, si odbijete ddv, ko pa ga prodate naprej pa ddv zaračunate in ga plačate.
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Re: Provizija pri posredovanju in DDV
Iz vašega opisa je razvidno, da kupujete in prodajate za svoj račun. V tem primeru je to normlana trgovina in ne posredništvo.
Če pa ste posrednik in prodajate za tuj račun pa je zadeva nekoliko drugačna.
Glede na to, da vam manjkajo čiste osnove se vam splača najeti računovodski servis vsaj toliko, da vam zadeve nastavijo in vas naučijo osnov.
Če pa ste posrednik in prodajate za tuj račun pa je zadeva nekoliko drugačna.
Glede na to, da vam manjkajo čiste osnove se vam splača najeti računovodski servis vsaj toliko, da vam zadeve nastavijo in vas naučijo osnov.