Pozdravljeni !
Po pošti sem poslal izdelek kupcu, kateri bo prevzel paket z odkupnino. Stroški poštnine so kupčevi. Ko sem na pošti predajal paket, sem poštnino plačal sam, a kupec mi bo poravnal vrednost izdelka+ stroškke. Na računu je zavedena vrednost izdelka, na poslovni račun pa bom dobil nakazan znesek s poštnino. Se pravi npr. na računu je 24 Eur, poštnina je 5 eur, nakazano na poslovni račun pa bo 29 eur. Predvidevam, da se morata podatka iz računa in poslovnega računa ujemati. Razložite mi prosim, kako poteka ta zadeva. Ali se morajo stroški poštnine zavesti kot dodatek na računu? Ali je kako drugače?
Hvala za prijaznost in lepe praznike vsem skupaj.
Račun in poštnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Račun in poštnina
Verjetno bo vaš kupec plačal preko TRR in toliko kot je znesek na računu , toliko bodo nakazali. Stroške poštnine bi sicer morali napisati na račun koliko bodo stroški poštnine. Tudi če bi vam plačal po povzetju bi plačal toliko kot je napisano na poštni nakaznici in ne na računu.
Sem bila razumljiv ali sem narobe zastopil vprašanje?
Sem bila razumljiv ali sem narobe zastopil vprašanje?
Račun je bil 14 eur, kupec pa je plačal po povzetju 19 eur ( poštnina 5 eur). Na poslovni račun sem dobil nakazano 19 eur, račun pa je napisan za 14 eur. A vi predlagate, da na račun dopišem poštnino, tako da bo skupna vrednost 19 eur? Mislim, da se morata podatka iz računa in banke ujemati, mar ne?
Hvala.
Hvala.
Če je kupec že poravnal prvotni račun za 14 eur in je v bistvu plačal 19 eur, bi jaz izstavila račun še za poštne stroške v višini 5 EUR, da bi se stanje na terjatvah ujemalo. Saj se morajo ujemati tudi obveznosti kupca.
tako je moje mnenje.
Lp
tako je moje mnenje.
Lp
Kupec mi je poravnal 19 eur, se pravi s poštnino. Kot sem že omenil sem dobil na poslovni račun 19 eur, račun je pa za 14 eur. Ali lahko poštnino dopišem na račun, ali moram pisati novega.
Če računa še niste poslali potem to dopišite, če pa ste ga že, pa izstavite kupcu nov račun (na isti račun napišite da je poštnine x EUR) in ga ob tem obvesite, da naj upošteva račun z poštnino- če je davčni zavezanec.
Srečno 2010!
Srečno 2010!