kakšne dajatve me čakajo,možnosti oprostitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
franček
Novinec
Novinec

kakšne dajatve me čakajo,možnosti oprostitve

Odgovor Napisal/-a franček »

SPOŠTOVANI!

V MESECU MARCU ODPIRAM S.P.,SEM INVALID 3.KATEGORIJE IN ME ZANIMA ALI IMA KDO PODATKE KOLIKŠNI SO MOJI PRISPEVKI VSAK MESEC?
PRAV TAKO BOM ZAPOSLIL ŠE ENEGA INVALIDA S TRETJO KATEGORIJO IN PA ZDRAVEGA DELAVCA IZ ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE IN ME ZANIMA KOLIKŠNI SO PRISPEVKI ZANJ MESEČNO.
SO RES KAKŠNE MOŽNOSTI,ČE ZAPOSLIM INVALIDA,DA SEM LETO DNI OPROŠČEN DAJATEV?
HVALA VAM ZA POMOČ.
LEP POZDRAV!
Vita
Nov član
Nov član

Re: kakšne dajatve me čakajo,možnosti oprostitve

Odgovor Napisal/-a Vita »

Jaz lahko odgovorim samo glede invalidnosti. Sama invalidnost 3. kategorije še ne pomeni, da so prispevki znižani. V odločbi ZPIZ mora biti namreč napisano, da so prispevki nižji. To za s.p. ne velja avtomatsko. Najbolje je sicer, da povprašate kar na DURS in jim pokažete odločbo, pa vam bodo povedali. Mi imamo tudi s.p. invalid 3. kategorije in mu to dobesedno nikjer ne koristi.
verica5
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a verica5 »

Jaz bi tu nekaj vprašala. Če s.p. postane invalid III. stopnje, se mora na Zavodu odjaviti za 4 ure in naprej plačuje prispevke za polovični delovni čas?
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Če zaposlite invalida s priznano kategorijo invalidnosti, imate možnost v mesecu maju so približno razpisi za subvencioniranje prispevkov. Tam so obrazloženi tudi ostali pogoji.

Pošiljam vam link iz lanskega leta. Ta razpis ne velja več, letos se pričakuje maja ali morda malo prej kasneje novega. Želela sem vam samo , da za zaposlene invalide mislu, da tudi obstaja možnost. POzanimajte se na tem skladu, tam vam bodo znali tudi več pomagati.

http://www.svzi.gov.si/index.php?dep_id=7

Upam, da Vam bo pomagalo.

Srečno!
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

Vita, če imate zaposlenega invalida 3. kategorije, ali pa je nosilec dejavnost invalid 3.kategorije, in ne zadanje, tudi če nimata pravice na invalidsko delno upokojitev in morata delati 8 ur dnevno, potem že nekaj let niste ažururali poznavanja zakonodaje. Odkar imamo "kvote", ste za vsakega invalida nad kvoto, vključno z nosilcem dejavnosti upravičeni do oprostitve prispevkov PIZ in pa do mesečne nagrade. Za oboje seveda potrebujete odločbo, še prej pa morate poskrbeti, da boste imeli pri ZZZS na obrazcu M-2 pravilno vpisano šifro 04 v okencu 37 spodaj desno. Enako velja za s.p. in samozaposlene, ki ne zaposlujejo delavcev, so pa sami invalidi najamnj 3.kategorije. Pri Skladu za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov pa lahko pridobijo tudi nepovratna sredstva tako ob samozaposlitvi zase, kakor tudi za delavce. Če so taka nepovratna sredstva pridobili pri Zavodu za zaposlovanje, potem jih pri SVZI ne morejo.
Odgovori