Ddpo-zap-.15.4._nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Ddpo-zap-.15.4._nujno!

Odgovor Napisal/-a uni »

Če ne jeste ali barvate vsi pirhov, bi lepo prosila za pojasnilo oz.potrditev:
zap.15.4. in priloga 6 se izpoolnita le, če za 2006 nismo izkoristili vseh olajšav za vlaganja v OS in bomo ta neizkoriščen del koristili letos.
Za vlahanja v OS v letu 2007 pa ni več olajšav. Če smo torej pri obračunu DDPO za 2006 izkoristili vse olajšave, ostane za 2007 ta zap.prazna-ne glede na vse nabave v 2007.Imam prav? IN tudi priloge 6 se potem ne odda.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zap. 15.4. je izpolnjena samo v primeru, če so vam ostale neizkoriščene olajšave za investiranje v osnovna sredstva. Kolikor jih še imate (znesek je razviden iz priloge 6. prejšnjega leta), izpolnite to zap. in prilogo 6. Če jih nimate ostane zaporedna številka prazna, kar pomeni, da tudi ne oddajate priloge 6.

Letos teh olajšav ni več !

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Še to: ali so z "neizkoriščene olajšave" mišljene le olajšave, ki bi jih lahko izkoristili v 2006?Kaj pa investije v 2005-tudi če takrat olajšav nismo izkoristili v celoti, se ne upoštevajo v 15.4. letos, ker je takrat veljal drug zakon.Imam prav?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

To pomeni: če sem imela v lanskem obračunu v prilogi 6 v koloni 10(neizkoriščen del davč.olajšave-skupaj) vrednost nič, pustim v letošnjem obračunu zap.15.4.prazno; leta 2005 in nazaj pa ne gledam.???
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan, lahko potrdiš?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Uni pustite zgodovino naj spi! Če ste v letu 2005 izpolnili določene pogoje ste tudi lahko prenašali neizkoriščeno olajšavo v naslednjih 5 davčnih obdobij. Ampak očitno takrat teh pogojev niste izpolnjevali, zato pri davčnem obračuna za leto 2005 niste izpolnili priloge (domnevam). Če bi jo lahko, pa je niste, pa morate popraviti davčni obračun za leto 2005 - samoprijava!!! Torej neizkoriščenih olajšav NIMATE.
V letu 2006 ste izpolnili prilogo in očitno v zadnjem stolpcu nimate več prenosa v naslednja davčna obdobja, ker ste jo v celoti porabili. In iz tega sledi, da nimate nobenega zneska, ki bi ga vpisali v zap. 15.4.

LP
aida
Začetnik
Začetnik

Re: Ddpo-zap-.15.4._nujno!

Odgovor Napisal/-a aida »

Še eno vprašanje: v lanskem letu sem zelo zgodaj zaključila leto, in sicer še preden je bil sprejet nov zakon. Tako sem pri olajšavi za investcije upoštevala samo 20%, namesto 30%. Obračuna nisem popravljala, saj bi bila olajšava višja le za cca. 250 Eur. Ker pa imamo tuje lastnike in sem poročila že oddala, nisem komplicirala in pošiljala popravka. Ali lahko ta neizkoriščeni del uveljavljam v letošnjem letu? Oz. ali je bolje, da ignoriram in pustim tako kot je? Država ne bo imela nič proti (predpostavljam :)), podjetju pa tudi ne bom povzročila neke omembe vredne škode.

Hvala za odgovor in lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V bistvu neupoštevana olajšava ("napaka v upoštevanju") za vas ne pomeni neizkoriščene olajšave, ki bi jo lahko prenašali v naslednje lete. Če niste popravljali davčnega obračuna še v obdobju, ko je davčni organ pozival k popravkom, kolikor so bili oddani pred spremembami, ga v letošnjem letu ne morete dodatno upoštevati.
Neizkoriščen del olajšave je tisti, ki je izkazan v davčnem obračunu, ker niste imeli dovolj visoke davčne osnove (in ste jo prikazali v posebni prilogi).
lp
aida
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aida »

Slovan,
najlepša hvala. Je pa res, da sem oddajala ddpo v času, ko je bil že sprejet zakon, tako da je sem oddala napačen obračun
zavedno (v škodo firme), saj bi drugače morala popraviti vse - vpliv na davek od dohodka, zakonske rezerve itd itd. Da o tem, da bi morala pošiljati tujcem nova poročila (ter jim razložiti celotno situacijo), sploh ne govorim...
Odgovori